KEKKONEN, KEKKONEN, KEKKONEN
Kävimme Naantalin Muumimaailman Emma- kesäteatterissa. Oli
Linnateatterin Kekkonen – syntymästä kuolemattomuuteen -näytelmän ensi
ilta. Tykkäsin kovasti. Pitkästä aikaa. Nyt ei rienattu ketään, kuten
joskus näissä taiteellisissa produktioissa. Näytelmän päähenkilöksi
nousi kuitenkin sivuosallinen, hyvän käsikirjoituksen ja
näyttelijäsuorituksen ansiosta - melkein presidentti. Ehkäpä joskus
kuulemme vielä Presidentin vaalien laskennassa sanat: ”Väyrynen,
Väyrynen, Väyrynen”. Muistan 1956 vaalien ajalta, kuinka koko Suomi
alkoi täyttyä Kekkosvitseistä. Niillä vanha kalakaverini meni rimaa
heiluen läpi.
Äskettäin kirjoittamassani tarinassa Casablancan Markiisi pääosassa
oli kaverini Aarolan Markku. Silloinen Hovioikeuden viskaali. Myöhemmin
Hovioikeuden neuvos ja puheenjohtajakin. Niille, jotka epäilivät tuon
tarinan todenperäisyyttä, voin kertoa, että kyseinen korkea-arvoinen
oikeusoppinut tarkisti sen oikeellisuuden. Samalla ilmoitan, että tuon
tarinan kaikki oikeudet pidätetään. Myös Hovioikeus.
Kuten kerroin, Markku on melkoinen kielivirtuoosi. Hänellä on hallussaan
uskomaton määrä eri kieliä. Vaatimattomasti hän tosin toteaa joidenkin
kielten olevan kahvipöytäkeskustelun tasoa. Mutta kun hän pääsi
sanomansa mukaan juonesta kiinni, uusi kieli taittui parhaimmillaan
kahdessa viikossa.
Kun Euroopan Neuvosto vuonna 1995 valitsi työryhmän laatimaan ns. uuden
demokratian maihin luokitellun Albanian perustuslain, tuomareiden
joukkoon pyydettiin mukaan hovioikeudenneuvos Turun hovioikeudesta,
naantalilainen M. Aarola. Hän pyysi kolmen viikon valmisteluaikaa, kun
kyseinen kieli oli hieman haasteellinen. Työkielenä oli ranska, mutta
kahvipöytäkeskustelu paikallisten omalla kielellä oli bonusta Markulle.
Kun muut tuomarit Pariisista, Roomasta ja Mallorcalta suosittelivat
kukin oman maansa perustuslakia esikuvaksi Albaniaan, Aarola ehdotti,
että käsiteltäisiin asiaa albanialaisen delegaation ehdotuksen pohjalta.
Lisäksi hän totesi parhaan perustuslain olevan Isossa Britanniassa,
jossa sitä ei ole. Ja tarina jatkuu, Markku Aarolan omin sanoin:
"Tapasin illalla Albanian delegaation, jonka kanssa menimme kebabille
turkkilaiseen ravintolaan, jossa he kiittelivät siitä, että olin ottanut
heidän näkemyksensä huomioon tyrkyttämättä omaa perustuslakiamme.
Tällöin he kysyivät ryhtyisinkö Albanian kuninkaaksi. (Silloin muuten
Albanian kuningas Leka II eli maanpaossa Etelä-Afrikassa). Sanoin, että
en halua siihen hommaan koska tunnen Albanian historiaa. Kuninkaan
toimikausi on yleensä ollut kovin lyhyt ja loppuu kurkunleikkaukseen.
Näytin kuinka oma kurkkuni leikattaisiin. Laskeutui syvä hiljaisuus,
josta selvisin tarjoamalla kierroksen rakia delegaation jäsenille, jonka
jälkeen vallitsi jälleen iloinen puheensorina. Tapahtuma sattui
Strasbourgissa joulukuussa 1995. Homma jatkui vielä helmikuussa
Tiranassa ja päättyi kesken, koska vuonna 1996 alkoivat suuret mellakat
Albaniassa pyramidiyhtiöiden kaaduttua".
Tämän tarinan kirjoitettuani syvennyin Turun Sanomien luentaan.
Uskomaton yhteensattuma. Silmiini osui hyvin ajankohtainen uutinen: ”
Albanian parlamentti lykkäsi keskiviikkona uuden presidentin valintaa,
koska kukaan ei ilmoittautunut ehdokkaaksi". Mitä opimme tästä?
Historian tunteminen saattaa pelastaa hengen.
Olen saanut elää ja kokea Markun kanssa monta monituista
mielenkiintoista matkaa ja tapahtumaa. Ehkä niistäkin joskus vielä
kirjoitan kirjan. Jos pitkään elää saan.
|
RAPARPERISILAKAT NOKKOSILLA
Ainekset:
½ kg silakkaa
1 dl smetanaa tai tuorejuustoa
1 dl nokkosia
10 cm tyviraparperia
suolaa, valkopippuria
rutistus sitruunaa
2 rkl hunajaa
voita/rypsisöljyä
Voitele uuninpelti tai laita leivinpaperia. Myös alumiinifolio käy,
mutta käsittele se silloin kevyesti voilla/öljyllä. Laita kokonaiset
peratut silakat tai fileet selälleen pellille. Laita hiukan hienoa
merisuolaa ja valkopippuria kalojen päälle. Lado ohuiksi siivutetut
raparperikiekot tasaiseksi pediksi. Kiehauta nokkoset, pilko ne aivan
pieneksi. Sekoita smetana tai tuorejuusto sekä nokkoset ja 1 rutistus
sitruunamehua ja hunaja seokseksi. Levitä se tasaisesti raparperien
päälle. Lopuksi lado loput silakat vatsalleen komistuksen päälle. 200
astetta uunissa ja 20 minuuttia. Tarkastele, ettei silakoiden pinta
ruskistu kärvennykseen asti. Tällä pellillisellä on ph:t paikallaan.
Keitettyjen uusien rymättyläläisten perunoiden kera et tarvitse edes kastiketta. Voinokare tekee usein poikaa.
Resepti tulostettavassa muodossa.
Lisukkeeksi Vaakahuoneen punajuurisalaatti
|
Perinteinen Smoke and Swing only for ladies -tapahtuma Herrankukkarossa 11.8. myytiin hetkessä loppuun. Maailman viimeinen tosijazzin legenda Ted Curson lupautui kahteen ylimääräiseen konserttiin maasavusaunassa 4.8 ja 12.8. Tällaista et muualla voi kokea. Lisätietoa ja ilmoittautuminen.
Lähde mukaan yhteiskumppanimme Positiivareiden 30 - vuotisjuhlaan
Lahteen 15.6.2012. Minä ainakin haluan kuulla ja nähdä 7 Seinähullun
Abba-shown.Lue tästä lisää. |
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet:
oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti