MAAILMAN PARAS KEKSINTÖ, YSTÄVÄ
Tai - oikeastaan se on maailman toiseksi paras keksintö. Mikä sitten on se paras? Se on se toinen ystävä. Nyt kerron tositarinan ystävästäni, kutsumanimeltään JAMPU, oikealta nimeltään Jarmo Aarnio. Hän poistui ystäväpiiristämme jo vuosia sitten, mutta Jampun muisto elää. On uskomatonta, että lähes päivittäin mieleeni pilkahtaa joku hauska ja positiivinen muisto hänestä. Kerron nyt muutaman päällimmäisen:
Jampulla oli oravavietti: hän kokosi kaikkea mahdollista tavaraa kotiinsa. Koti oli pieni yksiö, hiukan toistakymmentä neliötä. Mutta tavaraa mahtui, ja mitä merkillisintä tavaraa. Kerran käydessäni ihmettelin noin kuution kokoista härveliä - se oli VOINAPPIKONE. Hän oli saanut sen halvalla jostain.
”Kuinka voinappikone on noin suuri?”
”Pitää olla iso, että riittää kapasiteettia.”
”Kapasiteettia, paljonko?”
”Kuule! Kun vähän harjoittelen, sieltä tulee 1200 voinappia tunnissa.”
”Mitä ihmeessä teet tuollaisella kapasiteetillä?”, kysyin ystävältäni.
”Kuule Oskari! Sitä ei koskaan tiedä, vaikka voinappeja tarvittaisiin yhtäkkiä iso määrä. Kaikkeen pitää varautua elämässä.”
Kun Jampun sydän sitten kuihtui, ystäväni oli viimeisinä hetkinään Naantalin Terveyskeskuksessa. Kävin tapaamassa häntä. Jampu oli ihminen, joka eli positiivisuudessa ja sai voimaa siitä. Miehellä oli uskomaton huumorintaju - loppuun asti. Viimeisinä hetkinään hän virnuili minulle, jampumaiseen tapaansa: ”Kuule Oskari. Se on menoa nyt. Eniten harmittaa se, että Pekkaspäiviä on jäänyt niin paljon pitämättä.”
FRIMANNIN TÄTIEN PIPARKAKUT
Piparkakuissa on ihmeellinen
vetovoimansa. Lapsuudessani perheemme asui Uudenkaupungin Itätullin
torin reunalla, ja meitä vastakkaisella puolella toria asuivat korkean
juhlallisen puuportin takana sukulaisemme FRIMANNIN TÄDIT. Me lapset
kutsuimme heitä piparkakkutädeiksi. He antoivat meille aina piparkakkuja
peltirasiasta kaapin päältä. Kävimme heidän luonaan tosi usein.
Tässä vanha resepti piparkakkujen ystäville. 2 munaa 250 g sokeria 250 g voita 500 g siirappia 3 tl hienonnettua neilikkaa 3 tl kanelia 3 tl kardemummaa 3 tl pomeranssin kuorta 1 kg vehnäjauhoja 2 tl soodaa. Siirappi keitetään ja sen annetaan jäähtyä. Munat ja sokeri vatkataan. Seokseen yhdistetään vatkaten siirappi, sulatettu ja jäähtynyt voi, mausteet, sooda, joka on sekoitettu 2 ruokalusikalliseen vettä, ja jauhot. Taikina saa olla kylmässä paikassa seuraavaan päivään. Taikina kaulitaan hyvin ohueksi. Siitä tehdään muotilla piparkakkuja, jotka paistetaan hyvin kuumassa uunissa 180–200 astetta. Sitten piparkakut peltipurkkiin ja kaapin päälle. Sitä kautta naapurin lasten suosioon. Niin helppoa se on. Resepti tulostettavassa muodossa. Viikon mietelause: Rentoudu - anna Ukkopekan höyrytä puolestasi. Suuri elämys ihmiselle, pieni hiilijalanjälki ihmiskunnalle. |
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
ONNELLINEN MIES
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti