PAPUKUNINGASHalusin pikkupoikana, että minua kutsutaan papukuninkaaksi. Yläneellä muutamia vuosia asuessamme kävimme ihan luvalla naapurin hernepellossa sisareni Leenan kanssa saalistusmatkoilla. Meidän murteella kävimme papupellolla. Kerran kauniilla auringonpaisteella olin nauttinut näitä pyöreitä pikkupalloja itseni täyteen ja sitten vielä vähän lisää. Ja vielä senkin jälkeen muutama palko. Vatsa turposi ja väsymys iski. Laskeuduin makuulle pellolle ja kävin ansaitulle ruokalevolle senaikaisten renkien tapaan. Nukahdin. Näin unta, jossa minut kruunattiin pellon keskellä papukuninkaaksi. Makasin vain selälläni ja alamaiseni kokosivat papuja valmiiksi nautittavakseni. Alamaiset vielä avasivat minulle palot ja sain pistää valmiit herkut suoraan suuhuni. Uni päättyi heräämiseen todellisuuteen. Kotimatkani suoritin hyvin varovaisesti. Kotona alkoi vatsa kiertää vastapäivään. Näin jälkeenpäin tuli tästä mieleeni aikuisiän tapahtuma. Tulosen Paki kertoi minulle vähän aikaa sitten epäilevänsä, että hänellä on hiirilavantauti. ”Mitä? Hiirilavantauti! Mistä niin päättelet?” kyselin huolissani. ”Selvät merkit: Vatta kuralla ja juustoa tekee mieli.” |
PAPUKUNINKAAN HERNEKEITTOÄskettäin suoritetussa mielipidekyselyssä koululaisten keskuudessa hernekeitto ylsi suosituimpien kouluruokien kerhoon. Eikä ihme. Hyvää on hyvä hernekeitto. Energiaa se pursua paljonkin kanssa. Nyt on muotia laihdutus niin kutsutusti 5/2-mallilla. Viitenä päivänä viikossa syödään normaalisti. Kahtena päivänä, maanantaina ja perjantaina, syödään vain korkeintaan 600 kaloria. Ystäväni Tapsa pudotti tällä keinolla uskomattomasti lyhyessä ajassa. Ex-opettajana ja historian tuntijana hän tiesi kertoa, että jo aikoja sitten munkit paastosivat samalla systeemillä. Koska toinen paastopäivistä oli perjantai, tankattiin energiaa edellisenä päivänä oikein kunnolla. Tästä juontuu hernekeittotorstai. Seuraava ohje ei ole pikaruokaohje. Kaikkea muuta. Ja juuri siksi niin hyvää! Riittää 20 hengelle kertaruokailuun ja kahdelle hengelle kymmeneen ruokailuun (pakastuksen kautta): 1 kg kuivattuja herneitä Ainakin 7 litraa vettä 2 isoa sipulia Muutama iso porkkana Kokonaisia mustapippureita 10–15 kpl Erikaltaisia kypsiä lihanpaloja Merisuolaa maun mukaan Laita herneet likoamaan vähintään yön yli noin 4–5 litraan raikasta vettä. Keitä herneet liotusliemessä vaimeasti ”hymyillen ” (= hyvin vähän poristen, sähkölevyllä ykkösellä) vähintään kuusi tuntia ja lisää joukkoon mausteet. Lisää sitten pilkottu porkkana, sipuli ja lihanpalat (mitä sattuu olemaan – kinkku ja savukinkku ovat hyviä, mutta myös kanan- tai kalanpalat tai erilaiset juurekset kuten nauris sopivat) sekä vettä 3–4 litraa. Keitä edelleen 5–10 tuntia. Tämän lopputoimen voi hoitaa myös hauduttamalla unissa. On hyvää heti nautittuna, mutta jäähdytettynä yön yli ja sitten hitaasti lämmitettynä mehevöityy entisestään. Pakasteessa vain paranee entisestään. Pakasta valmiiksi annoskoossa. Ymmärrän entisajan munkkeja, vaikkeivät he tienneet mitään 5/2-systeemistä. Ymmärrän hyvin myös koululaisten suosikkimakuja. Resepti tulostettavassa muodossa. | |||||||
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti