|
Kansantauti
psoriasis
on ollut seuranani jo vuosikymmeniä. Se puhkesi aikanaan ihan
oikeaoppisesti, oli stressiä vaikka muille jakaa. Pisteenä i:n päälle
oli
suvi-illan extempore-saaristokonsertti joskus 70-luvun alkuvuosina
Jurmon
Keisarin, Perin, verkkovajassa mestari Lasse Mårtenssonin kera. Lasse
soitti
hanuria, hän on erinomainen saaristolaismusiikin taitaja. Intoutumiseni
ylitti
taidon ja kohtuuden. Pitkän banjon ja kitaran soiton tauon jälkeen sormeni
pehmenivät.
Kun illalla aloitettiin, niin aamukin otettiin vastaan soitellen. Me
soitimme
muun muassa Myrskyluodon Maijaa, ja pikkutyttö Espoosta tanssi tekemänsä
produktion paremman puutteessa tennistossuilla. Sitä en unohda koskaan.
Muistan konserttimme aina kun katson käsiäni. Sen yösoiton jälkeen
sormiini nousi
valtaisat vesikellot. Se oli iholleni stressiä mitä suuremmissa määrin.
Kun
vesikellot sitten haihtuivat, tilalle tuli psori. Tuo konserttikokemus
oli
kuitenkin niin upea, etten kadu sitä.
Hyvän
kaverin lailla psori on pysynyt minulle uskollisena pian 40 vuotta. Pärjään sen
kanssa. Meillä on keskenämme sellainen kauhun tasapaino. Jos jompikumpi unohtaa
toisensa olemassaolon, sen kyllä toinen pian huomaa. Minä kun olen sellainen
hätähousu ja paahtaja, niin en ihan aina muista kaverini olemassaoloa. Unohduksen
jälkeen kyllä tulee seuraamuksia. On ADHD:ta ja lukihäiriötä,
itsekritiikin puutetta ja itsekkyyttä. Onneksi ikä hieman rauhoittaa menoa.
Kehaisin
kerran lääkärilleni, että olen onnellinen, koska sairastan psoria. ”Miksi siitä
olet onnellinen?” hän ihmetteli. No kun psori on niitä harvinaisia tauteja
johon ei kuole. Tämä ronttus kehtasi palauttaa minut maan pinnalle toteamalla: ”Niin
varmaan, mutta kaikki psoriaatikot kuitenkin kuolee.”
Onhan
tämän psorikaverin kanssa eläminen myös mielialakysymys. Siihen jos mihin, voi
itse vaikuttaa. Jos aamulla herätessään päättää, että tästä tulee raskas
päivä, niin taatusti tulee raskas päivä. Jos taasen päättää, että tästä tulee
hyvä päivä, niin on suuri mahdollisuus, että päivästä tulee hyvä. Silloin
lähipiirissäkin on mukavampi olla, myös psorikaverin.
Hyvä
konsti pärjätä mielialansa kanssa on lähestyä asioita välillä uudesta
näkökulmasta. Ei kannata junnata samaa päivittäistä rutiinia. Mielen virkistys
on tärkeä taito. Lähde välillä aamulla töihin vaikka makuuhuoneen ikkunan kautta, niin
taatusti päivästäsi tulee erilainen. Varsinkin kun kerrot sen työkavereillesi.
Haluan
vielä täsmentää, että ohjeeni ei koske kerrostaloissa asuvia.
|
|
|
|
Kävin
keväällä tuolla Itä-Suomessa eli pääkaupunkiseudulla
katukeittiötapahtumassa. Olipahan huikea tilaisuus. Puolisen sataa
myyjää. Lyhin näkemäni jono oli 30 metriä. Ehkä suosituin ruoka-aine oli
niin kutsuttu revitty possu: ylikypsä possunliha. Tämän ruoka-aineen
suosio hieman hymyilytti, koska oma kesän hittituote oli jo syksyllä
valittu ja kokeiltu. Kas tässä tämäkin salaisuutemme (kunhan ette
kilpailijoille paljasta):
Kahdeksalle
8 rukiista reissumiestä tai muuta sopivaa
800 g kanankoipia
2 rkl ruokaöljyä
2 rkl voita
2 pientä tai 1 iso sipuli
4–5 valkosipulin kynttä
300 g tomaatteja
2 rkl hunajaa
2 tl sinappia
Vähän etikkaa
1 tl curryjauhetta
Vähän suolaa ja mustapippuria
Kuullota
padassa öljyssä ja voissa silputtu sipuli ja siivutettu valkosipuli
muutaman minuutin ajan. Lisää murskatut tomaatit, hunaja, curryjauhe,
etikka, sinappi, suola ja pippuri. Anna hautua taas muutama minuutti.
Sen aikana poista kanankoivista nahka. Lisää ne pataan ja laita uuniin
noin 150 asteeseen. Pidä siellä, kunnes liha irtoaa luista helposti,
siihen menee runsas tunti. Ota kanankoivet sitten padasta ja poista
kananliha. Laita liha takaisin pataan siellä olevaan kastikkeeseen ja
anna kuumentua vielä 10–15 minuuttia.
Laita reissumiehet uuniin hieman aikaisemmin, niin että lämpiävät. Tai lämmitä leivänpaahtimessa.
Nosta padasta lusikalla ensin kastiketta leivän alimman puoliskon keskelle ja sitten revitty kana lisukkeineen.
Suositus: Söin saman tien kaksi. |
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet:
oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti