|
Opiskelukaupungissani
Raumalla oli 60-luvulla välillä huikea ilma. Varsinkin kun tuuli mereltä.
Puunjalostusteollisuus laski maailmaan rahan hajua, mutta myös raumalaisittain
”sumetta”. Näkyvyys oli välillä todella heikkoa. Siitä kärsittiin, mutta asia
hyväksyttiin. Olihan Repola kaupungin suurin
työnantaja ja hyvinvoinnin lähde. Kun firma vielä tuki taloudellisesti
jääkiekkoseura Lukkoa, tiirattiin vaan sumun läpi.
Tästä
erikoisesta ilmanalasta johtuen kaiketi syntyikin urbaani
legenda Rosbergin Martista, jonka hautakiveen hakattiin muistovärssyä
ennen tärkeät aikatiedot: ”Martti
Rosberg syntyi Raumalla 1.6.1934 ja näki päivänvalon kaksi vuotta myöhemmin
perheensä kanssa Laitilassa vieraillessaan.”
|
|
|
|
|
|
|
|
¼ kg silakkafileitä
1 iso porkkana tai 2 pientä
1 palsternakka
pieni lanttu
8 perunaa
1 sipuli
2 rkl ruisjauhoja
2 rkl hunajaa
½ litraa vettä
merisuolaa
½ rkl voita
Ruskista pilkottu sipuli kevyesti
voissa paistinpannulla. Voitele uunivuoka hyvin ja aseta pilkotut
juurekset pohjalle. Sen jälkeen pilkotut perunat ja silakat. Vielä päälle
kerros juureksia. Jokaisen kerroksen päälle laitetaan ruskistettua sipulia,
ruisjauhoa, hunajaa ja suolaa. Lopuksi kaadetaan päälle vesi. Kansi päälle ja
200-asteiseen uuniin 2–3 tunniksi, kunnes on kypsää.
Voit myös keittää padan
liedellä, hiljaisella porinalla kypsäksi. Silakoiden sijaan voit käyttää myös
muuta ruodotonta kalaa. Paranee lämmitettäessä jääkaapissa olon jälkeen. Tällä
ruoalla on kohtuulliset valmistuskustannukset. Annoksen hinta liikkuu
senteissä. Mutta sitten se vasta onkin hyvää!
Nautitaan
etikkakurkun ja puolukkahillon kera.
Olen myös sillä
lailla kummallinen, että tykkään nauttia tällaisia uuniruokia ripottelemalla
vedellä vähän lantattua etikkaa päälle. Silloin ei tarvitse suolaakaan niin
paljoa kuin normaalisti. Jotta hunajaa sokerin sijaan ja etikka
suolan sijaan. Niin hyvä tulee. Myrkkypitoisuudet vähenee, muttei nautinta.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet/osoitteenmuutokset:
oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti