|
Merimiessukulaiseni oli nokkela kaveri. Joskus pitkienkin työreissujen
jälkeen kotiin pääsy oli yhtä juhlaa. Lapsiakin siunaantui aika liuta. Ei
se kotonaolon
määrä, vaan laatu.
Erään kerran kotiin pitkältä purjehdukseltaan
saavuttuaan, vaimo ja lapset luonnollisesti olivat kimpassa kimpussa.
Jossain
vaiheessa hän alkoi kaivata kahdestaan oloa vaimonsa kanssa. Mutta millä he
saavat hetken olla kahdestaan ympärillään pyörivistä tenavista. Tällaisessa
tilanteessa nokkeluus oli valttia. Hän ratkaisi tavoitteeseen pääsyn
persoonallisesti.
Heitettyään pihalle juuri
sataneeseen pehmeään lumeen viisi kolikkoa, hän kutsui tenavat ulko-ovelle.
Sitten hän kertoi heille, että pihalla on lumen kätköissä kymmenen kolikkoa.
Siinä
sitten lumi pölisi oman aikansa, ennen
kuin lapset huomasivat, että heitä sumutettiin.
Saipahan merimies viettää
vaimonsa kanssa laatuaikaa kahdestaan pitkän tovin.
|
|
|
|
|
|
|
|
500 g puhdasta nahatonta haukifileetä
2 rkl karkeaa
merisuolaa
1 punasipuli
Kourallinen silputtua
tilliä
Valkopippurirouhetta
Valkoviiniä luraus
Rypsiöljyä
Muutkin kalat käyvät tähän
reseptiin, mutta hauki on näin tehtynä hulvattoman hyvää. Jos haukikala on makeasta
vedestä, pakasta se ensin. Merihauen voit valmistaa saman tien tuoreesta. Jos
otat fileet pakkasesta sulamaan, hiero pinnoille karkeaa merisuolaa ja laita
jääkaappiin sulamaan hissukseen. Nopea sulatus tekee kalasta letkun. Kun fileet ovat sulaneet,
pyyhki suola pois ja siivuta ohuiksi siivuiksi tai annospaloiksi
(käyttötarkoitus ratkaisee). Hiero fileisiin myllystä murskattu valkopippuri.
Laita kalat kerroksittain purkkiin tai vastaavaan astiaan. Kerrosten väliin
silputtua tilliä ja sipulia. Lopuksi rypsiöljyä johon on sekoitettu valkoviini.
Niin, että kalat peittyvät. Anna vetäytyä jääkaapissa 2 vrk.
Mikäli olet siivuttanut kalan, se käy mainiosti ruisleivän päälle.
Valuta vain ensin ylimääräinen öljy pois. Annospalat sopivat hienosti
keitettyjen kuoriperunoiden kanssa.
VINKKI: Jos kuoriperunoita jää ylimääräisiä, laita jääkaappiin. Kun
myöhemmin viipaloit tai lohkot ne KUORINEEN, niistä tulee hienosti rapeita paistinperunoita.
Kuoressa se maku! Voithan yhdistää paistettujen kuoriperunoiden ja
purkkihauen siivut. Lisukkeena voita ja runsaasti tilliä.
Tämä resepti toimii myös silakka- tai muikkufileille. Silloin voi
purkkiin lurauttaa öljyn sekaan hieman etikkaa.
P.S. Viime perjantaiseen Lasimestarinsilli-reseptiin
oli jostain käsittämättömästä syystä tupsahtanut loppuun tämän purkkihaukireseptin kolme
viimeistä kappaletta. Harmillinen juttu. Mutta ei voi mittään. Pahoitteluni.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti