|
Järjestelin äskettäin
Herrankukkaron Rantsalin hyllyillä olevia vanhoja tavaroita. Kovin paljon
antiikkia en hanki, mutta sitäkin mieluisammin lähihistorian tuotteita. 50-60-luvun tavarat
ovat huolestuttavasti katoamassa, kiitos
vinttien puuttumisen.
Käsiini osui Auran Panimon PILSNERIPULLO. Että tällainen
lasipullokin voi tuoda positiivisia muistoja. Nuoremmille tiedoksi, että ennen kuin keskiolut tuli kauppoihin, oli vain pilsneriä
puolen litran lasipulloissa. Kuperkeikkaprosentti oli muistaakseni 2,8.
Tätä herkkua nauttivat erityisesti vähän vanhemmat herrasmiehet. Kyläkaupasta pullo pari pilsneriä
kassiin ja sitten istumaan kaupan portaille ja nauttimaan. Se oli sen ajan pubikulttuuria.
Laskin kerran pahuuttani
(mistähän tuokin sanonta johtuu?) alkoholin määrän 0,5
litran pilsneripullossa ja nykyisessä 0,3
litran keskaripullossa. Alkoholin määrät ovat aika lähellä toisiaan. Koppa
pilsneriä ja koppa keskaria aikaansaavat samankaltaisia
kuperkeikkatuntemuksia. Toki pilsneriä juotiin
aikanaan myös ruokajuomana, mutta Vaarinkalja oli yleisenpää. Kyllä pilsneri ja kioskikulttuuri elivät yhteiseloa. Sitten asiaan, tarinaan.
Muistelen kuulleeni aikanaan
50-60 luvulta tarinan, ehkä isäni kertomana. Turun Piispa oli kesälomamatkallaan tullut
yllättäen varsinaissuomalaiseen
kirkkoon.
Ovet olivat auki. Ihmisiä ei siellä näkynyt.
Sakastiin kurkistaessaan piispa huomasi papin, lukkarin ja suntion istuvan
siellä pelaamassa korttia. Hän päätti pelästyttää kortinpelaajat, koska katsoi
toimen olevan sopimatonta. Hän kiipesi kellotapuliin ja veti ihan oikeasta
narusta reippahasti kaksi kertaa, että varmaan kuului sakastiin. Kellon ääni
kaikui ympäri kirkonkylää. Tornista alas kömpiessään piispa kohtasi
yllätyksekseen Osuuskaupan juoksupojan. Pyörän etutarakalla oli
laatikollinen pilsneriä. Piispa siinä kysymään juoksupojalta, että miksi hän toi pilsnerin tänne. ”Täältähän soitettiin”, vastasi juoksupoika.
|
|
|
|
|
|
P.S. Tarinani ruplan heikosta kurssista kirvoitti lukijani hauskoihin
kommentteihin. Ystäväni, maalitehtaan perustaja Aimo Virtanen, Paraisilta muisti minua
tällaisella tervehdyksellä: Moskovan sivukadulla ukko työnteli iltahämärissä kottikärryä, joka oli täynnä
ruplan seteleitä. Eräs ´lurkki´ huomasi sen ja päätti tehdä ryöstön. Hiipi
ukon perään kalikka kädessä, mutta juuri kun aikoi kolkata, tulikin
toisiin ajatuksiin.
"Ei hemmetti. Mullahan on jo kottikärryt."
|
|
|
|
|
|
|
Oletko kuullut tarinan lasimestarin sillin synnystä? Tarinan mukaan lasinpuhaltajan
vaimo huolestui miehensä kuihtumisesta. Viisas vaimo aavisti taudin syyn. Mies
hikoili työssään hytissä, lasia puhaltaessaan. Hytin vierellä oli suolasäkki,
josta pahimpaan tuskaan sai raapattua kiteen kielen alle. Vaimo oivalsi, ettei
pelkkä suola elätä, vaan elvyttää vain hetkeksi. Kun evääksi laittoi
etikkaliemessä silliä, sipulia, porkkanaa ynnä muuta ja lisäsi suolaista vettä
eväspurkkiin, syntyi ukolle auttava ateria. Taas jaksoi ukko panna tossua
toisen eteen.
Lasimestarin
silli syntyi siis todelliseen tarpeeseen.
Tässä
vielä resepti herkusta:
4
sillifileetä
2,5 dl vettä
1 dl
väkiviinaetikkaa
1 dl
sokeria tai ½ dl hunajaa
2
porkkanaa
1
punasipuli
6–7 rouhittua
maustepippuria myllystä
3
laakerinlehteä
1 rkl
sinapin siemeniä
Leikkaa
sillifilee 1,5–2 cm levyisiksi siivuiksi. Jos filee on iso, halkaise se ensin
pitkittäin. Tee säilytysliemi kiehauttamalla vesi, etikka ja sokeri (tai hunaja).
Sekoita ja jäähdytä liemi kunnolla. Sillä aikaa leikatut sillit ladotaan
lasipurkkiin kerroksittain sipuli- ja porkkanaviipaleiden kera. Mukaan myös
tasaisesti jakaen pippurit, laakerinlehti ja sinapin siemenet. Kun liemi on
ihan oikeasti jäähtynyt, kaada se purkkiin. Sitten purkki jääkaappiin
muutamaksi vuorokaudeksi.
Mikäli olet
siivuttanut kalan, ne käyvät mainiosti ruisleivän päälle. Valuta vain ensin
ylimääräinen öljy pois. Annospalat sopivat hienosti keitettyjen kuoriperunoiden
kanssa.
VINKKI: Jos
kuoriperunoita jää ylimääräisiä, laita jääkaappiin. Kun myöhemmin viipaloit tai
lohkot ne KUORINEEN, niistä tulee hienosti rapeita paistinperunoita. Kuoressa
se maku! Voithan yhdistää paistettujen kuoriperunoiden ja purkkihauen
siivut. Lisukkeena voita ja runsaasti tilliä.
Tämä resepti toimii
myös silakka- tai muikkufileille. Silloin voi purkkiin lurauttaa öljyn sekaan
hieman etikkaa.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet/osoitteenmuutokset:
oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti