|
Pidimme
80-luvulla Tallinnan Piritan Olympiakeskuksen laiturissa Neuvostoliiton
ensimmäistä ulkomaalaisten omistuksessa olevaa ravintolaa. Laivaravintolaa.
Tutustuin silloiseen kirjailijaan ja suureen isänmaan ystävään, Lennart Mereen.
Hänestä tuli myöhemmin Viron laulavan vallankumouksen jälkeen itsenäistyneen
maan presidentti vuonna 1992. Hän kertoi hauskan ja valaisevan tarinan
glasnostista, avoimuudesta:
Silloinen
Neuvostoliiton presidentti Gorbatshov käynnisti maassa uudistukset. Hän
kuvannoillisti perestroikaa eli järjestelmän uudistamista kertomalla joukosta
variksia, jotka ovat istuneet puhelinlangalla jo liian pitkään. Paikalle tuli
uudistaja, joka isolla seipäällä löi lankaan niin, että kaikki varikset
lehahtivat lentoon. Mutta ei aikaakaan, kun ne yksi kerrallaan istahtivat
samalle langalle.
”Mikä uudistus
tämä on, samat varikset istuvat taas langalla? kysyttiin. ”Kyllä, kyllä”,
vastasi Gorbatshov,”mutta nyt ne istuvat eri järjestyksessä”.
|
|
|
|
|
Anna
äänesi tarinalle napsauttamalla joko peukku ylös tai peukku alas.
Samalla ilmoittaudut Höyrylaiva s/s Ukkopekan ensi suven risteilyn
arvontaan.
|
|
|
Viime viikon "Buikki on varastettu" tositarinani kirvoitti
lukijoitani hauskoihin kommentteihin:
"Ilmoituksesi oli kuin hyvää ´twiittiä´ jo silloin eli jakoja
eteenpäin! Viestintätavoite oli onnistunut."
"Kuinka suuri oli se löytäjälle erittäin suuri palkkio?" No, me molemmat
Mäkisen Penan kanssa unohdimme autuaallisesti koko palkkion, ja Pena on jo
edesmennyt.
"Mitä Buikille kuuluu nyt?" En tiedä. Laitoin sen uuteen uskoon.
Vaihdoin sen Perniön Automuseon kanssa vuosimallia 1935 olevaan Fordin pieneen
kuorma-autoon. Tämä sympaattinen kulkuväline on liikenteessä hyväkuntoisena
vielä joka suvi Aurajokirannassa, Ukkopekan höyrylaivahuolinta-autona.
Menovinkki:
Nyt savusaunan
juhlavuoden 2015 kunniaksi järjestämme saunatapahtumia myös yksityisille
yleisöpäivinä. Helmikuun saunatapahtumat myytiin jo loppuun. Seuraava
saunatapahtuma - Maaliskuun Avantosavusauna - järjestetään 21.maaliskuuta. Lue
lisää täältä.
|
|
|
|
|
|
On se hauskaa kun talvikodissamme Ceylonin
saarella muutaman viikon jälkeen suunesteet alkavat himoita ruisleipää ja
suomalaista lenkkimakkaraa. Vaikka sisällön tiedän, niin maku määrää
käyttäytymisen. Tuon tullessani muutaman lenkin, siivutan sentin paksuisiksi
siivuiksi ja pakastan ne kukin erikseen. Yhdestä lenkistä riittää noin
kuukaudeksi herkkupaloja. Vähä riittää makutunteen ylläpitämiseksi. Kotiin
palattuani ajattelin oikein pröystäillä isolla palalla lenkkimakkaraa. Pidän
yhden hengen makkarajuhlat.
1 lenkkimakkara
0,5 l sieniä
2 rkl voita tai ruokaöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl kermaa
ruohosipulia
persiljaa
mustapippuria
suolaa
juustoraastetta
Hienonna sienet ja kuullota ne voissa
pannulla. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää suola ja pippuri. Lopuksi kerma
sekoittaen joukkoon. Anna kiehua vähän ”hymyillen” 10-15 minuuttia ja lisää
persilja- ja ruohosipulisilppu. On tärkeää, että kastike kiehuu jonkin aikaa.
Jauhojen pitää kypsyä. Vatsa ei tykkää raaoista jauhoista.
Halkaise makkara ja siirrä se
uunivuokaan. Kaada kastike lenkin päälle ja ripottele juustoraasteesta peitto
päälle. 200 astetta kunnes juusto sulaa. Sopii kuoriperunoiden ja/tai
ruisleivän kera.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet/osoitteenmuutokset:
oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti