|
Asuimme aikanaan
nuoruuteni vuosina saaristopitäjä Taivassalossa. Naapuripitäjinä Kustavi ja
Lokalahti, joka nyttemmin jo osa syntymäkaupunkiani Uuttakaupunkia.
Lokalahden Leiskua edusti pikajuoksija Ilkka Kanerva. Olin puberteetti-ikäisenä
ihastunut Iken siskoon. Hän oli piirin parhaita hiihtäjiä. Juoksin
ihastuksissani hänen perässään aina arvokisoissa. Hävisin aina. Kun kävin
Kanervien kotona, muistan kuinka pieni Ilkka-poika kiusasi siskoaan ja minua.
Ajattelin, että mitähän tuostakin rasavillistä tulee. Aikanaan. En arvannut.
Toisen
lokalahtelaisen talon isäntä, Arvo Sainio, oli valtiopäivämies. Hänen
tyttärensä Kike jatkoi perinnettä kansanedustajana. Heidän kotitalonsa
maisemissa on jo vuosia järjestetty nuorisofestivaaleja. Karjurock- tapahtumaa.
Keskellä ei mitään. Tuhansia vieraita joka vuosi. Uskomaton saavutus.
Naapurissa,
Taivassalon kirkonkylässä, oli eräs vanhaisäntä viettämässä rauhallista
saunailtaa. Perheen nuoriso kavereineen saapui talolle ja alkoi aikamoisen
metelöinnin. Kuten nuorilla
jo silloin oli luontaisesti tapana. Heidän metelöintinsä sai 98-vuotiaan
vanhaisännän hermostumaan oikein tosissaan. ”Jos jatkatte tuota melskaamistanne,
minä lähden KARJUROKKIIN.” Nuoret naureskelivat pilkallisesti, että ei se vaan
nyt enää onnistu. ”Miksei muka?, uteli vanhaisäntä. ”Kas kun on tullut jo
otettua sen verran kuppia, ettei löydy enää isännälle kuskia”, naureskelivat
nuoret. Isäntä pysyy kotona vaan”. ”Kyllä minä nyt lähden.” ”Millä
muka?” ”No onhan mulla mopo.”
|
|
|
|
|
|
|
|
TÄTÄ EI VOI MUNATA
Tee
tämäkin toimi helpommin ja nopeammin. Aina ei välttämättä tarvitse keittää
ensin vettä, tiputtaa munia kuumaan veteen niin, että joku niistä rikkoontuu ja
valkuainen leviää keitinveteen. Tuttua, eikö vaan?
Voit tehdä
sen toisinkin: Munat laitetaan kattilan pohjalle, kylmä vesi kaadetaan
varovasti päälle, niin että munat juuri peittyy. Näin eivät munat
rikkoonnu. Sitten kattila liedelle ja pökköä pesään. Kun vesi kiehuu,
nostetaan kattila liedeltä ja nostetaan munat pois. Näin keitettynä
sekä valkuainen että keltuainen hyytyvät tasaisesti. Säästät
aamuaikaasi 3-4 minuuttia. Näin keitetyt munat ovat löysiä. Mutta jos
haluat kypsempiä munia jätä ne muutamaksi minuutiksi kuumaan veteen.
Keltuainenkin kovettuu sitä enemmän, mitä kauemmin pidät munat kuumassa
vedessä. Kokeile itsellesi sopiva löysyys.
KUPPIMUNAT
Riko munat
varovasti ja laita ne kahvikuppeihin niin, ettei keltuainen rikkoonnu. Aseta
kahvikupit sitten kiehuvaan veteen. Kun valkuainen on hyytynyt, kaadetaan kuppi
aamiaislautaselle. Eikä tarvitse kuoria näppejä polttaen tulikuumia munia.
Helppoa, hauskaa ja tenavatkin tykkää.
MUNALAATIKKO
Herrankukkaron
emännän supersuosittu aamiaisruoka on sekin yksinkertainen:
2:lle
aamiaisnauttijalle:
2
kananmunaa
2,5 dl
kermaa
suolaa
Vispilöi
munat ja kerma. Lisää hieman suolaa. Kaada seos voideltuun vuokaan ja laita se
uuniin hyytymään. Lämmöllä ei niin väliä. Otetaan pois, kun seos on
hyytynyt.
Raavaat
miehet tykkää jos joukkoon pilkotaan vähän kypsää paloiteltua silavaa tai
muuta terveellistä lisuketta. Itse sekoitan joskus sinne sieniä ja/tai
juustoraastetta. Tomaatin viipaleet sopivat myös mainiosti joukkoon.
Tulee väriä ja makua. Kerran tuikkasin joukkoon banaanin palasia. Olipahan
mukavan makuista. Itsekritiikin puuttuminen lisukkeiden käytössä parantaa
makuelämyksiä. Menttaaliteetilla: mitä kaapista löytyy.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet/osoitteenmuutokset:
oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti