|
Niin ne ajat muuttuu. Meikäläinenkin oli virkamiesuransa
huipulla 22-vuotiaana kansakoulunopettajana. Syksyllä 1965 kouluni oli
pienen Suinulan maalaiskylän kaksiopettajainen koulu Kuorevedellä.
Pienissä, kaksiopettajaisissa kouluissa naisopettajat toimivat silloin alakoulun
opettajina luokilla 1-2. Miesopettajat toimivat luokilla 3-6 ja samalla
johtajaopettajina. Niin minäkin. Sen korkeammalle en ole yltänyt vieläkään. Kun
kylässämme ei ollut pappia, olin kylän hierarkiassa ykkösenä. Siis virkani
ansiosta. Se toi mukanaan korvantaustat märkänä olevalle pojanhujopille
kaikenlaista mielenkiintoista kylän sosiaalisessa elämässä.
Kylän touhukas taiteilijaseura järjesti taidenäyttelyn, jonka
tuomariksi kylän johtajaopettaja kutsuttiin. Näytteillä oli kylän suurimman
talon heinäpellolla 20 erilaista variksenpelätintä. Tässä vaiheessa en
huomannut, minkälaiseen loukkuun olin itseni tällännyt.
Laitoin stetsonin päähäni ja aloitin taideteosten tarkastelun.
Kokeilin kangasta ja tuulenkestävyyttä sekä peljästystehokkuutta ym. Tein
päätökseni ja luovutin sen taiteilijaseuran puheenjohtajalle.
Illalla
koulullamme oli päätöstilaisuus ja palkinnot jaettiin. Voittajana toimi täydellisesti kylämme kauppiaan vaimon näköinen
pelästys. Pellavasta rakennettu tukka hapsotti kuin Sodoman ja Gomorran
tienviitta (ei olisi tiennyt minne päin lähteä) tai kotoisemmin arvioiden se
oli kuin viiden kilon naulalaatikko. Yleisöä
huvitti kovasti valintani. Mutta sitten se vasta repesi riemuun, kun
taiteilijaseuran puheenjohtaja (siviilissä kyläkauppiaan vaimo) julkisti seuran
kunniamaininnan variksenpelättimistä. Sen palkinnon sai kylän kansakoulun
johtajaopettaja.
|
|
|
|
|
|
Smoke and Swing, Only
for Ladies 25.4
Toisenlainen vappu: WappuBrunssiSauna 1.5
”Ettei tartte sanoa, että aina vaan samanalaista..”.
|
|
Lue lisää |
|
|
|
|
|
|
Nyt olisi
saatavilla jälleen yksinkertainen ja maistuva lähiruoka. Mitä nyt suolaa ja
pippuria mukana. Ihan vähän.
Kyllähän
minullakin hyllyssä on kuivumassa mitä merkillisimpiä tykötarpeita. Mutta mitä
niitä nyt viemään makua oikeilta asioilta. Chiliäkin tyrkätään joka
hiivatin ruokaan. Hyviin, hienoihin ja kalliisiin raaka-aineisiin. Se on
kait fiiniä. Nämä muoti-ihmiset eivät taida tietää, että monet mausteet on
keksitty ja otettu käyttöön peittämään pilaantuvien ja pilaantuneiden
raaka-aineiden makua. Minä tiedän, kun olen asunut vuosikausia mauste-alueilla.
Siellä missä pippurikin kasvaa. Siksi ne pippurit hyväksynkin makua
piristämään. Mutta ei niitäkään peittämään. Tämän ruoan teko ei kestä kauan.
Koko juttu hoituu puolessa tunnissa. Ruokatumpeloltakin. Minä tiedän, kun olen
itsekin sellainen.
2-3 nauttijalle:
0,5 kg pudasta
ruodotonta kalaa
0,5 kg tomaatteja
100 g
purjosipulia
1 tl suolaa
mustapippurirouhetta
myllystä vähän
tilliä iso kasa
1 rkl rypsiöljyä
paistamiseen
Pilko purjo ja
tomaatit pieneksi.
Kuutioi kala
sokeripalan kokoisiksi ja ruskista pannulla 5 min. Lisää purjo, sekoita ja
ruskista vielä toiset 5 min.
Lisää pilkotut
tomaatit ja keitä hissukseen vajaa 10 minuuttia. Lisää hieman ennen pois ottoa
suola ja mustapippuri. Nosta pois liedeltä ja lisää hienonnettu tillisilppu.
Toimii hyvin myös
diabetesta poteville ja sitä karttaville. Minä tiedän, kun sellaista poden.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet/osoitteenmuutokset:
oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti