|
Olimme 80-luvun alkuvuosina troolarillamme saaristossa,
Ahvenanmaan pohjoispuolella. Valkoisilla vesillä. (Merikortissa
mittaamattomat vedet ovat valkoisella). Yövyimme ankkurissa kauniin
saaren puhtissa (poukamassa). Oli kevät. Heräsimme
varhain aamulla keskellä merenpäällistä paratiisia.
Taivaallinen rauha. Meri tyyni kuin peili.
Aurinko nousi pehmeän iloisesti ja linnut konsertoivat innolla. Viereisen lahden poukamaan oli kokoontunut useiden
kymmenien vesilintujen, haahkojen parvi, joka tapansa mukaan ääntelehti vilkkaasti. Aivan hiljaa nousimme 4 vuotiaan
Meri-tyttäreni kanssa kannelle, häiritsemättä lintuja. Tovin tilannetta
seurattuamme Meri kuiskasi korvaani. ”Isi! Nuo linnut pitää
palaveria, niin kuin sinäkin aina siellä virmassasi”.
|
|
|
|
|
|
|
|
Minä ainakin välttelen risoton ja muiden riisiruokien
syömistä. Monestakin syystä. Ensiksi: riisi ei ole monipuolisesti ravitsevaa,
joskin hyvää vatsan täytettä. Toiseksi: Riisiä kasvatettaessa maailman
luonnonvaroista hiipuvaa puhdasta juomavettä kulutetaan valtavia määriä.
Kolmanneksi: Kehitysmaissa, kuten esim. Bangladeshissa ja Sri Lankassa riisiä
myrkytetään surutta muualla kiellettyjä kasvimyrkkyjä, kuten DDT :tä.
Myrkyttäjät hoitavat työnsä ilman minkäänlaista suojaa suoraan hengittäen näitä
myrkkyjä. Neljänneksi: Riisiä kuljetetaan meille toiselta puolelta maailmaa, se
on kestämätöntä kehitystä. Viidenneksi: Riisin hinnasta vain murto-osa jää
viljelijöille. Vain muutama prosentti. Suurin osa hukkuu matkalla erilaisiin
kansainvälisen kaupan lokeroihin, yleensä monikansallisille yrityksille ja
pörssien osakkeenomistajille.
Eikä tässä vielä kaikki! Kuudenneksi: Me
suomalaiset voimme korvata tämän mauttoman ja vähän terveysvaikutteisia
ainesosia sisältävän tuotteen täysin kotimaisella, suomalaiselle tuotteella,
joka on puhdasta, energiaa antavaa, terveellistä lisäaineetonta ilman myrkkyjä
kasvatettua ja pelkällä taivaan sateella kasteltua tuotetta, joka kaiken
lisäksi maistuu aivan uskomattoman hyvältä. Eikä tarvitse makulisänä chilejä
sun muita marakatin mausteita. Rahat jäävät 100% Suomeen ja viljelijät saavat
siitä osan elantoansa. Jo 5000 vuotta sitten, kun viljakasvit saapuivat
Suomeen, ne jalostautuivat luonnonmukaisesti meidän leipämme
perusraaka-aineeksi. Sellaisia ovat erityisesti RUIS, KAURA ja lähes unhoon
jäänyt OHRA.
On niin hienoa ja on niin fiiniä tilata ravintolassa
eksoottisia kampasimpukoita ja valkoista riisiä chilikastikkeessa. Voihan
verokirja!
Ostakaa ohrasuurimoita ja kerätkää metsästä sieniä, ja
tehkää maailman maukkainta ja ravitsevinta ruokaa. Tässä ohje:
2 dl rikottuja ohrasuurimoita
1/2 sipulia kuutioina
6 dl kasvislientä
100 g voita
300 g tuoreita tai pakastettuja herkkutatteja ja
kantarelleja
timjamia
suolaa
valkopippuria
1 valkosipulin kynsi murskattuna
Freesaa sipulikuutiot, valkosipuli ja sienet öljyssä 2 min.
Lisää ohrasuurimot ja pyöräytä. Lisää kasvislientä hiljalleen noin 20 min ajan,
kunnes suurimot ovat vähän vaille kypsiä - al dente. Mausta suolalla, valkopippurilla ja timjamilla
Lopuksi laita voi joukkoon. Koostumuksen tulee olla kermainen.
Jos uskot minua, saat itsellesi upeata ja maistuvaa ruokaa.
Ja edullista. Olet mukana omalla osuudellasi myös kestävässä kehityksessä ja
kotimaan talouden tukemisessa. Pienellä, mutta tärkeällä osuudella. Kiitos,
että haluat olla mukana.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet/osoitteenmuutokset:
oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti