|
Mikä lie kulinaarinen elämys kirvoitti muistilokeroistani tämän tositarinan vuosien takaa.
Naantalin Kaivohuoneellakin keittiöpäällikkönä toiminut PAAVO oli nuorena
poikana opissa Tukholman legendaarisessa Oopperakellarissa, josta nuoret kokit hakivat siipiä uralleen. Ravintolan henkilökunta
valitteli toistuvasti henkilökuntaruoan tasoa. Normaalisti kokolihaa ei
henkilökunnalle tarjota. Korkeatason ravintolassa tehtiin tässäkin poikkeus.
Kun henkilökunta alkoi valittaa pihvien sitkeydestä, Paavo tuskastui ja
päätti antaa opetuksen. Hän valmisti wienerleikkeen, jonka hän paneroi paksulti ja
maustoi viimeisen päälle. Henkilökunta söi ja kehui maasta
taivaaseen. Kerrankin suussa sulavaa mureaa leikelihaa.
Paavo kuunteli
vuodatusta ja teki täyskäännöksen. Hänen tarkoituksenaan oli antaa kunnon
opetus narisijoille, mutta nyt hän huomasi, että lienee parasta pitää suunsa
kiinni. Oman turvallisuutensa vuoksi. Paavo näet oli paneerannut ja maustanut
oivan palan vessapaperia, jonka hän sitten paistoi runsaassa voissa.
|
|
|
|
|
|
|
|
200 g savukalaa
4 munaa
0,5l punaista maitoa
lasillinen (1,5 dl) vettä
2 dl vehnäjauhoja
voita
Vatkaa munat, vesi, maito ja vehnäjauhot yhtenäiseksi
taikinaksi. Kaada joukkoon pieneksi pilkotut savukalan palat. Myös graavi
kala käy hyvin pieneksi pilkottuna. Paistinpannussa sulatetaan voi
ruskeaksi ja kaadetaan edellä oleva taikina vain pohjalle yhtenäiseksi matoksi.
Ei paksuksi. Paistetaan vain toiselta puolelta.
Nostetaan pois ja kääritään rullalle.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti