|
Tapahtui silloin,
kun koululaisretket olivat joka keväistä lasten riemuilua. Turku on ollut
historiansa ja Suomen saariston porttina aina suosittu kohde. Takavuosina kun
yhteiskunta oli nykyistä rikkaampi ja lasten näkemyksiä oli varaa laajentaa
omien kokemusten kautta, sain minäkin silloisena kansakuolunopettajana palvella
tulevaa sukupolvea. Hauskoja ja positiivisia muistoja.
Palautui mieleen oman
opettaja-aikani kokemukset 1966 toukokuulta, kun rahtasin Kuoreveden kunnan
Suinulan kansakoulun yläkoulun oppilaita pakettiautollani kotikulmieni
pääkaupunkiin. Turkuun. Tulipahan itsekin vierailtua Turun Linnassa ja
Tuomiokirkossa. Elämäni ensimmäistä kertaa. Kun sitten 1986 ryhdyin
höyrylaivamme kapteeniksi, näitä koululaisristeilyjä oli mukava järjestää.
Lapsilta tuli poikkeuksetta positiivisia palautteita. Mutta entä opettajilta.
Sama juttu. Paitsi:
Erään nimeltä
mainitsemattoman merenrantapitäjän koulun opettaja kieltäytyi maksamasta
risteilyä Turusta Naantaliin. Perusteluna hänellä oli se, etteivät he nähneet
maisemia kunnolla.
No miksikä ei?
No kun oli niin paljon sumua.
Emmehän me mitään luonnonvoimille voi. Voimattomia me olemme sumun ilmestymiseen.
Älkää selittäkö Kapteeni. Jos olisitte
hiukankin ammattitaitoinen, olisitte valinnut sumuttoman reitin.
Niinpä niin.
Opettajat ovat aina oikeassa. Ainakin kansakoulunopettajat.
|
|
|
|
|
|
Herrankukkaro
järjestää ensimmäistä kertaa tilaisuuden pariskunnille, jotka voivat vahvistaa
parisuhdettaan luonnollisesti, luonnon omalla eliksiirillä. Ohjelmassa on joko
saaristolaisen noitarummun tekoa tai kalastusta ja "kaikki kalasta"
kalanvalmistuskurssi.
|
|
Lue lisää |
|
|
|
|
|
|
Yhdelle toisinajattelijalle:
4 isoa keitettyä perunaa
Jääkaapin satoa: lihaa, kalaa ja/tai makkaraa, juuston
siivuja.
Yksi suolakurkku.
Suolaa, mustapippuria, kardemummaa
Voita paistamiseen
1 dl kunnon kermaa
Kehtaan myöntää, että rakastan pyttipannuja. Ja sen kyllä
huomaa. Tunnustan, että usein yksin ollessani kotona, teen itselleni
pyttipannun. Ei tarvitse yleensä edes ruokakauppaan mennä. Ja
mielikuvituksella on taas käyttöä ja jääkaappi tyhjenee ja siltä osin maailma
pelastuu.
- Keitettyjä perunoita pitää olla valmiina. Jäähtyneenä.
Pilko ne mukavan kokoisiksi palasiksi. Melko pieni koko on hyvä, sillä silloin
maut imeytyvät tehokkaasti.
- Voitele paistinpannu tai uunivuoka hyvin ja laita liedelle / uuniin 180 astetta.
- Sekoita isossa kulhossa
perunanpalasten joukkoon muut tykötarpeet paloiteltuna. Mitä nyt
jääkaapissa sattuu olemaan. Ripaus joukkoon hienoa suolaa ja vielä vähemmän
murskattua mustapippuria.
Ja sitten : Yllätys yllätys. Vähän murskattua
kardemummaa. Ihan oikeasti. Antaa eksoottisen tujauksen. Lopuksi kunnon kermaa.
Sekoita satsi tasaiseksi massaksi ja laita pannulle/uuniin. Kun pinta alkaa
ruskistua, se on valmis nautittavaksi. Paista lopuksi kananmuna päälle. Ja
vielä vihreää päälle jos jääkaapista löytyy.
Minä yritän aina syödä kaiken, ettei jää vaimolle
todistusaineistoa epäterveellisestä
ruoasta. Mutta jos syö sitä vaan korkeintaan pari kertaa päivässä, niin eihän
se niin vaarallista ole. Viime aikoina tuo nauttiminen on jäänyt vähiin, kun
vaimo tuppaa olemaan niin paljon kotona. No sitten syödään kalaa. Eletään
pitkään, kuten saaristolaiset.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti