KOIVUNIEMEN
JANNEN
SAARET
|
Herrankukkaron
naapurissa Rymättylässä asui aikoinaan maankuulu nuottakuningas ja
sääprofeetta, Koivuniemen Janne. Hänestä tarinoita riittää. Tässä niitä pari.
Röölän kauppias
kertoi keväällä kelirikon aikaan vastapuolen salmesta Jannen soittaneen
hänelle. Vaimo on tulossa ostoksille ja hänen pitäisi saada ostaa laskun
päälle. ”Unohtiko emäntä kukkaron kottiin?” ”Ei se unhottanu. Mää
otin kukkaro taltte ko nyy on nii surkkiat jäät. Tiär vaik hän puttois
matkal jää läpi.
Janne omisti
kaiken kaikkiaan 121 saarta. Hän ei niitä myynyt. Kun naapurimme kysyi häneltä
perusteluita moiseen pihiyteen, totesi Janne: ”Em mää myy yhtä ainutta
saart. Miks mää myisi? Sit mul olis yks saar vähemmä.”
|
|
|
|
|
|
Herrankukkarossa järjestetään ensi viikon lauantaina 29.10.
K-50 savusaunatilaisuus, joka nimensä mukaisesti on tarkoitettu yli
50-vuotiaille saunojille. Perjantaireseptin tilaajat pääsevät saunomaan
alennettuun hintaan 40 €/hlö (norm. 50 €/hlö).
Näin saat edun käyttöön: Maksun yhteydessä syötä kampanjakoodi:
perjantairesepti
Lue lisää ja varaa tästä.
|
|
|
|
|
|
|
Suomalainen
sushi, graavi kala, jatkaa valloitustaan ihmisten makuhermoilla. Suurin
osa graavin kalan ystävistä ei ole koskaan nauttinut muuta kuin graavia lohta.
Hyväähän se on. Mutta ei se lohi ainoa nautinnot autuaaksitekevä ole. 1970
luvun alussa naapurini Naantalin Vanhankaupungin rannassa, Ravintola Killan
Mäkisen Pena avasi vanhaan paskahuussiin Tavastin Tapas nimisen ravintolan.
Espanjan innoittamana. Tapaspaloina oli mm graavia kalaa, jota kaikki kehuivat
käsittämättömän hyväksi siiaksi. Se oli haukea. Jokin aika sitten sain
nautittavaksi graavia särkeä. Viime suvena graavia lahnaa ja suutaria ja kerran
jopa graavia ahventa. Kaikki toinen toistaan nautittavimpia.
Graavauksen niksit varmaan jokainen osaa, esimerkiksi:
1 kg puhdasta,
ruodotonta kalafileetä
1 dl sokeria tai
3/4 dl hunajaa
1/2 dl merisuolaa
1 tl rouhittua
valkopippuria
1 ruukku tuoretta
tilliä
Hiero aineet
fileisiin ja kiedo folioon tai voipaperiin.
Jääkaappiin
yöksi.
Kruunu graaville
kalalle on kastike:
3 rkl sinappia
1 rkl
punaviinietikkaa
1,5 dl rypsiöljyä
1/2 tl hienoa
merisuolaa
1/2 dl hunajaa
tai sokeria
1/2 tl
hienonnettua valkopippuria
hienonnettua
tilliä
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti