ISÄNNÄN
YLPEYS RINNASSA ROIKKUU
|
Isälläni,
Yrjöllä oli hyvin maanläheinen huumorintaju. Kun hän kertoi vitsin tai tarinan,
ne eivät loukanneet ketään. Ne eivät pahoittaneet kenenkään mieltä.
Kunnioitettava ymmärrys ja toteutus. Se tarkoitti myös sitä, että hän pystyi
naurattamaan samanaikaisesti isompaakin joukkoa. Myös lapset saivat kuulla
näitä aikuisten tarinoita. Se on saavutus, johon olen pyrkinyt myös omalta
osaltani. Joskus Seinähullujen levytyksiin saimme ulkopuolisiakin sanoituksia.
Myönnän, että olen niistä anteeksipyytävällä mielellä ollut jo vuosikymmeniä.
Toisaalta vuosikymmenten takainen huumori oli tosi säyseää nykyiseen
verrattuna.
Tässä yksi
esimerkki isäni maanläheisestä tarinankerronnasta. Kuulin sen noin 65 vuotta
sitten. Eipä ole muististani pyyhkiytynyt.
Kalannissa
vietettiin itsenäisyyspäivää kunnantalolla. Naapurimme isäntä osallistui
tärkeään tapahtumaan. Isoisäni Oskari siinä sitten ihmettelemään naapurin
rinnassa kelluvaa isoa kullanväristä valtavaa prinikkaa suurine
paperiruusuineen: "Mistäs isäntä on noin komean arvomerkin saanut?"
"Meidän lehmä on saanut sen viime suvena Turun Artukaisten
maatalousnäyttelystä", kertoi isäntä ylpeänä ja röyhisti rintaansa.
|
|
|
|
|
|
|
|
Ennen vanhaan kala valmistettiin pääasiassa keittämällä tai
uunissa hauduttamalla. Grillaus ja paistaminen oli tosi harvinaista.
Eräretkillä kyllä grillattiin ja saaristossa kalareissuilla kallion koloon
tehdyissä nuotiopaikoissa. Mutta kotona keitettiin.
Kuten tässä. Kastike oli aina kalaruoan kruunu. Ja se
tehtiin yksinkertaisista aineista yksinkertaisesti ja oli siksi yksinkertaisen
hyvää. Kuten tässä:
Neljälle:
1 kg kalaa (haukea, siikaa, kuhaa, lohta, kirjolohta)
Karkeaa merisuolaa
Kastike:
100 g voita tai rypsiöljyä
Puoli kaffekupillista vehnäjauhoja
4 dl kalalientä (tai muuta nestettä)
2 dl kermaa
Piparjuurta raastettuna maun mukaan
Suolaa
(sitruunapippuria)
Leikkaa peratusta kalasta poikittain 2 cm levyisiä pihvejä.
Anna suolaantua karkeassa merisuolassa tovi tai 10% suolavedessä. Keitetään
hiljaisella porinalla kypsäksi (4-5 min, tarkista kypsyys) ja tuodaan pöytään
keitettyjen perunoiden kera.
Mukaan tulee erikseen tehtynä kastike: Keitä varovasti
voita ja vehnäjauhoja koko ajan hämmentäen. Lisää kalan keitinlientä sen
verran, että pysyy sakeana. Lopuksi raasta joukkoon piparjuurta ja lisää
suolaa. Sekoita ja tarjoa.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti