PIETILÄN SULON SYNTTÄRILAHJA
|
Minä en vain millään malta olla kirjoittamatta välillä tarinaa
porilaisten suuresta persoonasta, Pietilän Sulosta. Vaikka ne tarinat, joita
hänestä kerrotaan eivät ihan täysin totta aina ole. Kuten eivät ole hänen omat
kertomuksensakaan. Mutta Sulo itse uskoi niihin ja sehän tässä merkitsee. Tässä
taas yksi sellaisista.
Sulolla oli syntymäpäivä ja vaimo
pohti kuumeisesti, mitä ostaisi Sulolle lahjaksi. Kaupungilla lahjaa etsiessään
hän sattui eläinkaupan kohdalle ja näki ikkunassa papukaijan, jonka häkkiin oli
kiinnitetty teksti ”Osaan puhua”. Vaimo sai siitä idean ja tuumi, että
tuollaista Sulo ei osaisi odottaa syntymäpäivälahjaksi.
Kaupassa myyjä vakuutti, että
papukaijalla on laaja sanavarasto, mutta samalla hän varoitti sen hieman siivottomasta
kielenkäytöstä: papukaija oli aikaisemmin viettänyt vuosia ilotalossa. ”Ei se
mittää, Sulo o tottunu sellaisiin ja puhhuu itteki välil rummii”,
tuumaili vaimo. Papukaija häkkeineen pantiin lahjapakettiin, jonka vaimo
onnittelujen ja halauksien kera ojensi kotona Sulolle. Sulo avasi innoissaan
pakettia ja kun se oli saatu auki, lausui papukaija kimeällä äänellään: ”Uus
ilotalo, uuret tytöt ja kato: Sulo!”
|
|
|
|
|
|
|
|
Hauki on kala. Ahven on hyvä kala. 30 vuotta sitten toimiessani
kalankasvattajana, myin kalaa ympäri maailmaa. Sveitsiläiset ostivat vain yhtä
laatua. Ahventa. Ja elävänä. Olipahan huikea homma organisoida
tankkiautokuljetus. Mutta sees siitä.
Ahven on todella hyvä kala.
Kun tyttäreni Meri sai vuosikymmeniä sitten (en kerro tarkkaa lukua) ongella
Taivassalossa isäni mökillä laiturilta silakan kokoisen ahvenen – iha ite
- ei riemulla ollut rajoja. Meillä oli täysi työ estää häntä syömästä
sitä raakana. Niin innoissaan hän oli.
Pikkuahvenia tulee ongella nykyäänkin lähes joka laiturin nokasta
tavallisella mato-ongella vaikka kuinka. Niitä ei kannata heittää pois. Ei
missään
nimessä. Ne kannattaa heti tuoreena perata ja nylkeä.
AINESOSAT:
Noin neljälle
Pikkuahvenia puoli kiloa
Voita paistamiseen
Hienoa merisuolaa
Kermaa 1 dl
Rouhittua mustapippuria vähäsen
Tyrnimursketta tai tyrnimehua 2 rkl
Tillinippu, iso
NYLKEMISOHJE:
Vedän puukolla tai terävällä veitsellä pyrstöstä selkäruoto kokonaan pois,
Irroita pää. Tee sitten niskaan molemmin puolin nahan ja lihan väliin syvät
viillot. Työnnä sitten peukaloilla nahan ja lihan väliin ja irroita nahka
lihasta. Samalla hääipyy pyrstö ja vatsan totkut. Jäljelle puhdasta ahvenen
liha.
TEKO-OHJE
Paista pannulla voissa pienillä merisuoloilla fileet hieman ruskeiksi.
Lisää kerma rouhittu mustapippuri, hunaja ja tyrnimehua taikka tyrnimurske
sekaan. Lopuksi aikamoinen nippu tilliä pilkottuna. Anna porista hiljasella
tulella vartti tai hieman enemmän. Muuta ei tarvita lisää kuin keitettyjä
perunoita ja ruisleipää. Se on siinä. Siunatut pikkuahvenet. Ei aina kaikkea
kissoille
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti