|
Meistä ihmisistä on moneksi.
Myös talousasioiden hoidossa. Jotkut levittelevät rahojaan. Omiaan ja
muidenkin. Jotkut ovat taas säästäväisiä, nuukia tai pihejä. Vaikkette sitä
ehkä usko, tämä pätee myös "taivaan lintujen", soittajien,
rahankäyttöön. Itse asiassa pihiys on hämmästyttävän yleistä. Erään
raumalaisen 60-luvun orkesterin jäsenistä yksi oli erinomaisen
säästäväinen. Yöbaareissa hän tilasi korkeintaan kuumaa vettä. Yleensä hän
sai sen ilmaiseksi. Teepussi odotti taskunpohjalla. Pullat tai voileivät hän
nautti muiden orkesterin jäsenten jättämistä.
Oman orkesterini aktiiviajoilta muistuu mieleen
seuraava tapahtuma: soitimme ja yövyimme eräässä kurikkalaisessa
hotellissa. Nukkumaan menimme yön myöhäisinä tunteina, joten huilimme
aamulla vastaavasti pitkään. Hotellin aamiainen korjattiin pois meidän
ajankäyttömme mukaan turhan aikaisin. Saimme kuitenkin sovittua henkilökunnan
kanssa, että he toivat niille soittajille, jotka eivät ehtineet
ravintolasaliin, aamiaisen huoneeseen.
Puoliltapäivin olimme
lähdössä seuraavalle keikalle. Hanuristiamme "Homma" Niemistä ei
näkynyt. Pyysin basistiamme kiireesti käymään Homman huoneessa herättämässä
taiteilijan. Meillä oli jo kiire. Basisti pinkaisi hotelliin, mutta
takaisintulo kesti ja kesti. Lopulta minäkin pinkaisin perään. Kun avasin
hotellihuoneen, näin kuinka Homma veteli hirsiä sängyssään. Karjaisin
kuuluvasti, että ”Ylös ja äkkiä!” Samalla huomasin basistin pöydän ääressä
ahnehtimassa Homman aamiaista.
"Mikset herättänyt
Hommaa? Meillä on tulenpalava kiire!" huusin. "Juu juu. Ajattelin
syödä ensin Homman aamiaisen ja herättää vasta sitten, ettei se ehdi sitten
enää syödä", kuului vastaus.
|
|
|
|
Kun säveltäjä saa
aikaan musiikkiteoksen seitsemällä nuotilla, pitää hyvän kokin saada
seitsemällä raaka-aineella ruokateoksen. Tässä sellainen sävellys. Se on
duuriruoka. Vain valkoisilla koskettimilla. Molliruokaa ei kannata tehdä.
Neljälle nauttijalle:
Sen seitsemän raaka-ainetta:
1. 5
perunaa
2. 2
isoa sipulia
3. 250
gr kalan fileitä
4. juomalasillinen
juustoraastetta –mitä juustoa sattuu olemaan.
5. 3
isoa tomaattia
6. merisuolaa
7. hunajaa
hitusen
Sen seitsemän toimenpidettä:
1. Keitä
hyvin pestyt kuorelliset perunat viittä vaille kypsiksi ja viipaloi ne
kuorineen sekä aseta laakean voidellun ja lämmitetyn uuninvuoan pohjalle
2. Pilko
sipulit ja kuullota ne varovasti. Lisää mattona perunoiden päälle. Lisää
hieman juustoraastetta.
3. Viipaloi
tomaatit ja aseta peitoksi sipuleille. Lisää hunajaa ohuena nauhana.
4. Lisää
jälleen juustoraastetta.
5. Aseta
valmiiksi suolatut kalan fileet pinnalle. Silakoita, lohta, siikaa melkein mitä
fileoitua ja puhdasta kalaa. Kalojen pinnalle ohuelti etikkaa ja
ruokaöljy
6. Kaada
kahvikupillinen kalalientä (lihaliemikin käy) tasaisesti komistuksen päälle.
7. Lopuksi
pinnalle loppu juustoraaste peitoksi.
Uunin 160 astetta niin
kauaksi, että juuston väri muuttuu kauniin ruskeaksi.
Niin musiikissa kuin
ruoanlaitossakin sävellys on perusta, mutta hyvät sovittajat jalostavat siitä
erilaisia nautittavia elämyksiä.
EI muuta kuin ruoan sinfoniaa
kaikille aisteillemme.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti