|
Muistuupa mieleeni nuoruudenajaltani isäni kertoma tarina kalantilaisesta Hauhonmäen vanhasta papasta.
Pappa
oli 85 vuoden ikäinen, kun hän erosi vaimostaan. Pitäjän pappi siinä
Hauhonmäkeä torumaan: "Oliko tämä nyt viisasta, kun olitte jo 66 vuotta
olleet avioliitossa ja nyt sitten elämän ehtoopäivillä otatte eron?"
"Liika on liikaa", totesi Hauhonmäen pappa.
|
|
Tästä lähin julkaisen kirjeissäni elämän eliksiirejä.
”Lasten suusta totuuden kuulet”
Ystäväni ja yhteistyökumppanini Juhani Töytärin
toimittamassa Positiivareiden Ajatusten aamiaisessa on julkaistu tenavatarinoita jo vuodesta
1999 alkaen.
Palvelu on maksuton ja tarjoillaan kunakin arkipäivänä.
Tilaukset: https://www.positiivarit.fi/ajatusten-aamiainen/
Tästä se lähtee. Ole hyvä:
ANNI ARVAILIJA
Viisivuotias Anni tutkiskeli keittiön
pöydän ääressä naistenlehden kuvaa, jossa oli iäkkäitä naisia. "Vanhoista
tulee aika ryppyisiä", hän totesi. "Niin, vanhempana iho ei ole
enää niin kimmoisa," sanoin. Anni katseli minua hetken ja tokaisi:
"Sinustakin taitaa sitten vanhempana tulla sellainen ryppyilijä?"
-L.L.
|
|
|
|
Kotopitäjämme
Naantalin Rymättylä on taatusti Suomen kuuluisin kalapitäjä. Se on myöskin
kuuluisin sillipitäjä. Vain muutaman kivenheiton matkan päässä Herrankukkarosta
sijaitsee Röölän kala- ja sillisatama. Siellä on huikeat kalan perinteet.
Sillin jalostus lopetettiin jokin aika sitten. Onneksi toimeliaat
paikkakuntalaiset kokosivat vanhaa sillikauden rekvisiittaa ja niin meillä on
nyt Sillimuseo Dikseli. Sen nimi juontuu rautatyökalusta, jolla avattiin
sillin puutynnörit.
Silli on jostain
kummasta syystä ollut suomalaisille merkittävä kausiherkku.
Sillitehtaallakin oli kaksi sesonkia vuodessa. Ennen Juhannusta ja ennen
Joulua. Muu aika olikin sitten hiljaisempaa. Saukon sillilaivasto piti
ankkuripaikkana naapurilahteamme aina 1976 vuoteen asti. Sen jälkeen
sillilaivat toivat rasvasilliä Norjasta ja Islannista suoraan Röölän
laituriin. Upea perinne on kesäkuun toisena lauantaina pidettävä
tapahtuma, jossa ilmaiseksi tarjotaan vieraille silliä ja uutta perunaa. Niin
rymättyläläistä kuin olla ja voi.
Uunisilli on
ympäri vuoden valmistettava ja nautittava herkku. Tässä ohje:
2 rasvasilliä
fileinä
3-4 keitettyä
perunaa
2 sipulia
viipaloituna
3 kananmunaa
maitoa
tillinippu
voita
Liota rasvasillit
vedessä tai maidossa useita tunteja. Jos ne ovat vähänsuolattuja, riittää 1-2
tunnin liotus. Aseta pilotut sillifileet ja perunaviipaleet rinnakkain
voilla vuoideltuun vuokaan vierekkäin. Lisää sipulin palat. Kaada päälle
munamaito (puolet munia ja puolet maitoa sekoitettuna) Paista unissa 220
astetta 35 minuuttia. Lopuksi pilko tilli päälle.
On melkoisa
aamupala sellaisenaan. Muuna aikana keitettyjen perunoiden ja ruisleivän
kanssa.
|
|
Resepti tulostettavassa muodossa |
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti