|
Kun aloitimme höyrylaivaliikenteen vuonna 1986 Aurajokirannassa, oli
jokiranta sanoilla kuvaten autio ja tyhjä. Nythän se on täynnä elämää. Siihen
aikaan neriööriä kyllä elävöitti laitapuolen miesten pahvikylä
Vaakahuoneen edustalla. Isoista pahvilaatikoista oli kyhätty viihtyisä
yhteisö.
Kateellisena katselin Ukkopekalla rantautuessani, kun miehet
illan pimetessä paistoivat makkaraa nuotiolla.
Meillä oli hyvä yhteistyö. Miehet hoitivat laivan valvonnan poissa
ollessani. Sinne ei ollut kellään ulkopuolisella asiaa. Sain kerran nähdä ja
kuulla tapahtuman, jossa sivullinen kulkija yritti nousta laivan kannelle.
Alkoi sellainen bassoäänten meka- ja kakofonia, ettei paremmasta välistä. Kyllä
sai tunkija jalat alleen. Että osas iso mies mennä lujaa.
Vastavuoroisuudeksi jaoin heille aina risteilyllä jäljelle
jäänyttä ruokaa grillimakkaran painikkeeksi. Se oli jo silloin yli 30
vuotta sitten kierrätystä ja uudelleenkäyttöä. Yhteistyössä oli saumaa. Meistä
tuli tosi hyviä kavereita.
Yksi pahvilaatikkokylän vakioasukkaista oli Arska, joka ajeli
kerran aamutuiskeella pyörällään jokirantaan. Kuinka ollakaan, niin etupyörä
vähän vinksahti ja vei Arskan mennessään Aurajokeen.
Juuri kun Arska oli kömpimässä rannalle, viereen pysähtyi auto,
jonka katolla oli sininen lamppu. Arska oli sinivuokkojen tuttu ja häntä
pyydettiin autoon muka vaatteita kuivattamaan. Arska hyppäsikin
takaisin jokeen. Poliisi lähti perään ja huusi, että aikooko hän karata.
”En mä mittä karata meina. Käy vaa laittamas pyörän lukko, ettei kukka
vie sitä sil aikka, ko mää ole pehkuis.”
|
Maukasta Uutta Vuotta! Taas
jatkuu viikottaiset perjantaireseptit pienen tauon jälkeen. Kiitos
lukijoilleni kaikista palautteista joita olen saanut. Tässä niistä yksi:
LUKIJAPALAUTE:
"Tervehdys Keravalta!
Meillä on kahdeksan (60-75V) ukon porukka joka kokoontuu viikon
ajaksi joka vuosi helmikuussa. Muutama vuosikymmen sitten kukaan ei halunnut
(osannut) tehdä ruokaa. Käytettiin ravintolapalveluita. Sittemmin joku oli
opetellut keittämään riisiä. Sitä nautittiin broilerinkoipien
kanssa. Seuraavana vuonna toinen kaveri osasi tehdä lohikeiton. Tuo Martta - kerhoksi
nimetty kaksikko vastasi ruokahuollosta.
Jossain vaiheessa lähettämiesi Perjantaireseptien kannustamana
opettelin ruoan laittoa. Yllätin porukan laittamalla viikon ruoat päivittäin.
Porukka ei enää suostunut syömään riisiä ja broileria. Ilmeisesti esimerkin
vuoksi toisetkin olivat opetelleet erilaisien ruokien valmistusta, niin että
nykyisin pitää varata seuraavan talven ruoanlaittovuorot jo edellisellä
reissulla.
Suuri KIITOS siitä kuuluu sinulle Pentti Oskari
Ps. Hauska katsoa ukkojen ilmeitä kun pistän pöytään
sipuligraavattua siikaa."
|
|
|
|
|
Takavuosien suuri
hitti, trendikäs uniperuna on painumassa alhoon. Harmi. Se on ruoka, joka antoi
mielikuvitukselle ja jääkaapin sisällön tyhjentymiselle mahdollisuuksia.
Innostuin siihen itsekin. Englannista saakka hankittiin hieno uuniperunauuni
varta vasten siihen käyttöön suunniteltuna ja toteutettuna. Kippiautolla se
nostettiin Aurajokirannan möljältä Höyrylaiva Ukkopekan ohjaamon ulkosiivelle.
Kesän risteilyt oli risteilty ja uuniperunaravintola toimi talven yli
seuraavana risteilykauteen. Eihän se taloudellisesti ollut merkittävää
toiminnalle. Mutta laivalla piti joka tapauksessa pitää lämmöt päällä. Ja
samalla kesähenkilökuntamme sai ympärivuotista työtä.
Rosamundaperuna
sai täytettä monenlaiseen makuun. Minun suosikkini on tässä:
Neljälle
ruokailijalle:
6 uuniperunaa
esim. Rosamundaa, jauhoisia, isoja sellaisia.
½ kg savukalaa
1 punasipuli
200 gr
tuorejuustoa
2 rkl kapriksia
silputtua tilliä
1 rkl hunajaa
½ tl merisuolaa
½ tl rouhittua
mustapippuria
Valuta kaprikset
ja pilko pieniksi. Pilko ruodoton savukala, sipuli ja tuorejuusto. Lisää
mausteet, hunaja, suola ja tillisilppu. Sekoita ja laita jääkaappiin
vetäytymään.
Pese perunat ja laita ne uunivuokaan, jonka pohjalla on kerros
karkeaa merisuolaa. Vedä vieitsellä ristiviillon perunan päälle ja ja laita
uuniin 250 asteeseen. Toki voit kypsentää perunat grillilläkin. Kypsyysaika
riippuu perunoiden koosta. Kokeile haarukalla, että on kypsää. Nosta lautaselle
ja lusikoi valmis täyte perunoiden ristikoihin. Siinä. Ja sitten teelusikalla
lusikoimaan.
|
|
Resepti tulostettavassa muodossa |
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti