Jörn Donnerin kanssa saunassa - Makkarasoppa
JÖRN DONNERIN KANSSA SAUNASSA
Onhan siitä jo
aikaa. Olikohan 70-luvun puolessa välin. Aloittelin kössipoikana veneen ja
laivojen valmistusta pienellä Hurrican oy nimisellä yrityksellä. Eräänä
päivänä sain kutsun Kustavin lomakeskukseen. Neuvotteleman piti veneiden
valmistamisesta ja vuokraamisesta lomakeskuksen vieraiden käyttöön. Itse
omistaja oli paikan päällä. Liikeneuvottelut tehtiin minulle mieluisassa
ympäristössä. vanhassa purjekuunari SILAKASSA, joka oli hinattu rantaan ja
rakennettu ravintolaksi.
Kun neuvottelut eivät ottaneet oikein sujuakseen, Donner totesi, että mennään hänen mökilleen saunaan. Olin liikkeellä pikkutroolarillani m/s Inalla. Ajoimme Kustavin Ströömiä pitkin ylös ja pujahdimme Etelä- ja Pohjois-Vartsalan välisestä kapeasta raumasta nk. länsiaukolle, jossa oli mittaamattomia vesiä. Myös kapea salmi oli tietojeni mukaan haasteellisen matala ja laskin aluksen nopeutta sille saavuttaessa. Donner nosti kaasun täysille ja totesi ykskantaan ”Minä ajan”.
Siirryin seuraamaan uuden kapteenin aikaansaannoksia. Kesti vain tovin: Sitten paukahti ja koko alus teki hypyn – ylöspäin. ”Minä maksan”, sanoi Donner ja jatkoi koneet täysillä. Katsoin taakse aluksen vanaveteen. Nippu ”kakkos nelosia” lankunpätkiä ponnahti säpäleinä pintaan. Tässä selitys. Meillä saaristossa oli aikanaan tapana troolareihin asentaa telakoinnin yhteydessä kölin alle löysin metallissitein lankut. Kun alus sitten kolahti kiveen, nämä ”puskurit” ottivat iskun vastaan ja usein hajosivatkin. Mutta itse aluksen pohja säästyi pahemmilta vaurioita.
Rantauduimme Donnerin mökin rantaan ja saunomisilta oli ikimuistoinen. Taisi korvani taustat hieman kuivua mestarin tarinoita kuunnellessa. Hieno ilta ja hieno kokemus. Donner jäi mökille ja minä ajelin troolarillani samaa reittiä takaisin. Sröömin raumassa ihan hissukseen. Kun ei ollut niitä lankkupuskureita kölin alla. Ei enää.
Mieleen jäi vielä yksityiskohta. Yritin puhua kovin fiinisti tämän kulttuuripersoonan kanssa ja tömäytin kerran hänen nimekseen Dönner. Hän katosi minua hymyillen: ”Olen Donner, herra Köngäs”
Kului aikaa muutaman kymmenen vuotta. Saimme Suomen Saunaseuralta Sauna-Samulin kunniapalkinnon Herrankukkaroon suomalaisen savusaunakulttuurin ylläpitämisestä ja jakamisesta. Juhlan kunniaksi istuin saunaseuran legendaarisen Vaskiniemen savusaunan lauteilla. Aikani siinä istuessani huomasin, että vieressäni istui Jörn Donner. Hieman muistelimme edellistä tapaamistani, mutta yritin olla kohtelias menemättä kaikkiin yksityiskohtiin. Pukemisen jälkeen kyllä kutsuin tämän legendan kahville: ”Minä maksan” kutsulla. Toivottavasti hän ei huomannut vihjaustani.
Kun neuvottelut eivät ottaneet oikein sujuakseen, Donner totesi, että mennään hänen mökilleen saunaan. Olin liikkeellä pikkutroolarillani m/s Inalla. Ajoimme Kustavin Ströömiä pitkin ylös ja pujahdimme Etelä- ja Pohjois-Vartsalan välisestä kapeasta raumasta nk. länsiaukolle, jossa oli mittaamattomia vesiä. Myös kapea salmi oli tietojeni mukaan haasteellisen matala ja laskin aluksen nopeutta sille saavuttaessa. Donner nosti kaasun täysille ja totesi ykskantaan ”Minä ajan”.
Siirryin seuraamaan uuden kapteenin aikaansaannoksia. Kesti vain tovin: Sitten paukahti ja koko alus teki hypyn – ylöspäin. ”Minä maksan”, sanoi Donner ja jatkoi koneet täysillä. Katsoin taakse aluksen vanaveteen. Nippu ”kakkos nelosia” lankunpätkiä ponnahti säpäleinä pintaan. Tässä selitys. Meillä saaristossa oli aikanaan tapana troolareihin asentaa telakoinnin yhteydessä kölin alle löysin metallissitein lankut. Kun alus sitten kolahti kiveen, nämä ”puskurit” ottivat iskun vastaan ja usein hajosivatkin. Mutta itse aluksen pohja säästyi pahemmilta vaurioita.
Rantauduimme Donnerin mökin rantaan ja saunomisilta oli ikimuistoinen. Taisi korvani taustat hieman kuivua mestarin tarinoita kuunnellessa. Hieno ilta ja hieno kokemus. Donner jäi mökille ja minä ajelin troolarillani samaa reittiä takaisin. Sröömin raumassa ihan hissukseen. Kun ei ollut niitä lankkupuskureita kölin alla. Ei enää.
Mieleen jäi vielä yksityiskohta. Yritin puhua kovin fiinisti tämän kulttuuripersoonan kanssa ja tömäytin kerran hänen nimekseen Dönner. Hän katosi minua hymyillen: ”Olen Donner, herra Köngäs”
Kului aikaa muutaman kymmenen vuotta. Saimme Suomen Saunaseuralta Sauna-Samulin kunniapalkinnon Herrankukkaroon suomalaisen savusaunakulttuurin ylläpitämisestä ja jakamisesta. Juhlan kunniaksi istuin saunaseuran legendaarisen Vaskiniemen savusaunan lauteilla. Aikani siinä istuessani huomasin, että vieressäni istui Jörn Donner. Hieman muistelimme edellistä tapaamistani, mutta yritin olla kohtelias menemättä kaikkiin yksityiskohtiin. Pukemisen jälkeen kyllä kutsuin tämän legendan kahville: ”Minä maksan” kutsulla. Toivottavasti hän ei huomannut vihjaustani.
KANTAPÄÄN
YLIOPISTO
Pikkuveli oli oppinut syömään purkkaa, eikä vielä illallakaan halunnut luopua siitä. Minä maanittelin antamaan pois, ettei tukehdu siihen nukkuessaan. Isoveli ei enää jaksanut kuunnella, vaan tokaisi: "Anna sen kerran tukehtua, niin sittenhän oppii."
-Arja
Pikkuveli oli oppinut syömään purkkaa, eikä vielä illallakaan halunnut luopua siitä. Minä maanittelin antamaan pois, ettei tukehdu siihen nukkuessaan. Isoveli ei enää jaksanut kuunnella, vaan tokaisi: "Anna sen kerran tukehtua, niin sittenhän oppii."
-Arja
MAKKARASOPPA
Kuka tahansa
nyt makkarasoppaa osaa tehdä. Vai osaako? Vai viittiikö? Sen
tekeminen on helppoa ja tenavatkin tykkää. Puhumattakaan isännästä. Se on myös
kautta vuosien ollut koululaisten lempiruokien listalla. Tässä yksi monista
makkarasopparesepteistä:
4 lenkkimakkara
6 perunaa
6 porkkanaa
pieni nauris tai puolikas lanttua
1 sipuli
1 l vettä
6-9 kokonaisia maustepippuria
1 laakerinlehti
1-2 tl merisuolaa
3 rkl silputtua persiljaa
Kuori juurekset ja kuutioi ne. Pilko sipuli pieneksi. Laita kaikki kiehumaan kattilaan ja lisää laakerinlehti, pippurit ja suola. Keitä n. 10 minuuttia. Siivuta makkara ½ cm paksuisiksi renkaiksi ja lisää keittoon. Jatka keittämistä n. 5 minuuttia. Lisää persiljasilppu. Valmista!
4 lenkkimakkara
6 perunaa
6 porkkanaa
pieni nauris tai puolikas lanttua
1 sipuli
1 l vettä
6-9 kokonaisia maustepippuria
1 laakerinlehti
1-2 tl merisuolaa
3 rkl silputtua persiljaa
Kuori juurekset ja kuutioi ne. Pilko sipuli pieneksi. Laita kaikki kiehumaan kattilaan ja lisää laakerinlehti, pippurit ja suola. Keitä n. 10 minuuttia. Siivuta makkara ½ cm paksuisiksi renkaiksi ja lisää keittoon. Jatka keittämistä n. 5 minuuttia. Lisää persiljasilppu. Valmista!
Resepti tulostettavassa muodossa
Senikartu situs judi online Bandarq dominoqq poker qq online agen pkv games terbaik dan terpercaya di Indonesia Daftar Lengkap Deposit Pulsa Klik Disini
VastaaPoistaKartupoker
VastaaPoistaSenikartu
VastaaPoista