Pussipysäkillä - Läskisoosi
PUSSIPYSÄKILLÄ
Maailmalla matkatessa sattuu ja tapahtuu. Tyttäreni Merin ollessa 90-luvulla vaihto-oppilaana Ecuadorissa, rakastuin siihen maahan. Siihen mennessä olin vieraillut 88 eri maassa. Suosikkini olivat Uusi-Seelanti ja Etelä-Afrikan Kapkaupungin seutu. Kunnes sitten saavuimme Sri Lankaan. Se on ollut menoa sen jälkeen. Yli 30 vuotta.
Mutta nyt Ecuadoriin, jossa päiväntasaajalla aurinko nousee joka aamu klo 6.00 am ja laskeutuu joka ilta 6.00 pm. Maassa asuu espanjalaisjälkeläisistä ja vuoristointiaaneista koostuva kansa. Puhuvat hiljaa ja kauniisti ja elävät leppoisaa elämää. Rakastuin maahan ja sen kansaan.
Yksi esimerkki elämiskulttuurin rauhallisuudesta. Maaseudulla bussit kulkevat säännöllisesti, plus miinus 5 tuntia. Aikatauluista ei myöhästytä, koska sellaisia ei ole. Kylien läheisyydessä ja eritoten maaseudulla on vähän väliä bussipysäkkejä. Kun muualla maailmassa on penkkejä odotukseen, tässä rauhallista elämänmenoa vallitsevassa maassa on verkkokeinut. Niissä ihmiset odottavat bussia, varsinkin ukot makoilevat ja parantavat maailmaa höpöttelemällä. Välillä sitten otetaan kunnon päivänokoset.
Bussikuskit seuraavat ajan tasalla asukaskuntansa toimia. Kun he havaitsevat keinussa tuutivan potentiaalisen asiakkaan, he herättävät äänitorvellaan nukkujan.
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA
Suoraa puhetta
Olen yrittänyt opettaa hyviä tapoja viidelle lapselleni. Eräänä päivänä viisivuotiaani vastasi puhelimeen, kuten oli oppinut, ilmoittamalla oman nimensä – hetken kuluttua kuului kirkas lapsen ääni: ”äiti, sua kysyy joku, joka ei osaa sanoa nimeään!”
- Pirjo
LÄSKISOOSI
90-luvulla höyrylaiva Ukkopekka toimi talvisin lounasravintolana. Se oli kuuluisa kahdesta perisuomalaisesta ruokaherkusta. Ukkopekan paistetuista silakoista, jonka reseptin sain kokiltamme. Hän oli kokannut aikanaan Tukholman Oopperakellarissa.
Toisen reseptin sain äidiltäni. Se oli sianlihakastike. Näin meidän kesken läskisoosi.
100 gr rasvaista possunkylkeä. Tuoretta tai savustettua.
2.5 rkl vehnäjauhoja
1 sipuli
Kiehuvaa vettä
Suolaa
Leikkaa liha kuutioiksi ja ruskista voissa pannulla. Ota lihat pois ja lisää vehnäjauhot ja hämmennä koko ajan kunnes ruskistuu. Lisää silputtu sipuli ja paista kunnes sipuli on kellertävää. Lisää kiehuva vesi ja sen jälkeen lihakuutiot. Lisää suolaa makusi mukaan. Anna hissukseen kiehua kypsäksi.
Kommentit
Lähetä kommentti