Historia toistaa itseään - Silakkakääryleet
HISTORIA TOISTAA ITSEÄÄN
Suomen Sodan aikana Ruotsisuomi taisteli Venäjää vastaan. Koljonvirralla eversti Sandelsin johdolla tehtiin aselepo 29.9.1808. Venäläiset sanoivat sen yksipuolisesti irti 19.10. ja ilmoittivat sen päättyvän 27.10 klo 13:00 J.L Runeberg kirjoitti tapahtumasta Vänrikki Stoolin tarinoihin Sven Dufvan runon:
”Sandels hän Partalassa istui vaan, suurustaan huoleti syö. Nyt käydään Virralla taistelemaan heti kun kello yksi lyö. Hyvä pastori, lohtapa nyt.”
Kello 12 venäläiset kuitenkin hyökkäsivät Koljonvirran yli. Kävi selville, että venäläisillä oli eri kellonaika.
EN voi mitään sille, että tämän historian tapahtuma tuli mieleeni, kun Putinin kerrottiin viime viikolla naureskelleen amerikkalaisille heidän kertoessaan varman tietona, että Putin on hyökkäämässä Ukrainaan: ” He varmaan tietävät päivän ja kellonajankin, naureskeli Putin”.
EI koskaan ennen – ja nyt taas. Putinilla on edelleen omat kellonajat. Mikään ei ole Venäjällä muuttunut.
Pohtii historianopettajankin koulutuksen saanut
Pentti-Oskari
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA
Jackpot
Benjamin (2v.) istui
rattaissa ja seurasi tarkasti äidin touhuja pankkiautomaatilla. Juuri kun otin
rahat automaatista, kuului rattaista riemukas kiljahus: ”Sä voitit!”
VIIKON VINKKI
Toimiva dieettikausi:
Sinulle, jolla on vaikeuksia olla nauttimatta makeaa ja rasvaista ynnä muuta hyvää. Kokeilehan. Valitse täsmäpäivät. Pidä dieetti 29., 30. ja 31. helmikuuta.
ELÄMÄN TOTUUKSIA
Ihmiset ovat kuin viinit, huonot muuttuvat vanhoina happamiksi, hyvät tulevat vanhetessaan yhä paremmiksi.
SILAKKAKÄÄRYLEET
Sanotaan,
että silakka menetti maineensa sodan jälkeisenä tärkeänä ruokana. Väärin.
Silakka on ollut aina ja on vielä nytkin huikean hieno ja monimuotoinen
ruokakala. Tässä yksi sodan jälkeen yleisimmistä perusruoistamme Uudenkaupungin
ulkosaaristossa, Lyökissä. Kuddholmin lahden perukan huushollissa. Maistui se
kaupunkilaisillekin.
1 kg
tuoreita silakkafileitä
suolaa
valkopippurirouhetta
1 dl
etikkaa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
korppujauhoja
Pese silakkafileet. Ripottele fileiden kummallekin puolelle suolaa makusi mukaan ja vähän valkopippurirouhetta, Kala kääritään rullalle ja ladotaan matalaan vuokaan. Etikka, suola ½ tl ja sokeri sekoitetaan ja kaadetaan päälle. Korppujauhot pinnalle. Paistetaan uunissa kypsiksi. Voidaan tarjota lämpimänä keitinperunoiden kanssa tai kylmänä esim. näkkärin päällä. Mukava aamupala esim.
Kommentit
Lähetä kommentti