Aaslaluodon Anton - Kalapitsa 22.4.2022
AASLALUODON ANTON
Viime suvena istuimme perinteiseen tapaan Naantalin Vanhankaupungin rannassa Merisalin terassilla aamukaffeella. Menossa oli rymättyläläisen kansanperinteen muistelot. "Viime satokausi oli Rymättylässä niin heikko, ettei kasvanut kuin velka." "Rymättylässä ei voi mikään muu hyvin kuin keuhkotauti ja kateus." Rymättyläläinen sananparsi: "Ystävällinen sana lämmittää sisikuntaa melkein yhtä paljon kuin hyvänpuoleinen pirtuhuikka".
Siihen aikaan, kun Naantalista pääsi vielä junalla Turkuun tuli Aaslaluodon Anton Naantalin juna-asemalle. Harmikseen Anton myöhästyi junasta. Asemamieheltä kysyttäessä, että lähtikö juna ajallaan? Loppu kuvitettuna ei kuviteltuna.
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA
Varattu
Kun lapset pieninä
olivat vailla milloin mitäkin, vastasin heille että ”niin äitikin haluaisi kuun
taivaalta.” Eräänä iltana isän laittaessa lapsia nukkumaan tyttäreni oli jälleen
vailla jotain mahdotonta. Isä lainasi vastaustani, johon tyttäreni sanoi: ”se
on äidin, ota aurinko…”.
-Arja
ELÄMÄN TOTUUKSIA
Ei ole häpeäksi
ettei tiedä, häpeäksi on kun ei kysy.
KALAPITSA
Vaimoni ja sisareni pitivät Aurajokirannassa
1970-luvulla Ritari Bassi nimistä pitseriaa. Kalahulluna halusin hieman
virkistää ladyjen pitsatarjontaa. Jo suunnitelmanikin aiheutti leveää hymyilyä.
Kyseessä oli suutarinlohipitsa. Suutarinlohi tehdään silakasta. Suutaria ja
lohta ei ole lähelläkään. Kuinkas kävikään naureskelijoille. Entinen omistaja
lupasi muuttaa nimensä ”Hippulaveiksi” jos ihmiset sitä ostaa. Kutsuin häntä
pitkään Hippulaveiksi. Se oli loistava pitsa. Oman ravintolan Vaakahuoneen
koulunkäyneet kokit eivät lämmenneet tälle ajatukselle saatikka toteutukselle.
Tekivät mieluummin vain Margarethaa sun muita tavanomaisuuksia. Kerran sain läpi
ideani ”Raatajan pitsasta”: tomaattimurskaa, smetanaa, lenkkimakkaran siivuja,
etikkasuolakurkkuja ja kananmuna. Päälle ripotellaan Aurajuustoa. Jos epäilette
sen erinomaisuutta, kokeilkaa. Mutta varokaa koukkuun jäämistä. Se on niin hyvää,
että on melkein kiellettyä. Kalakunnian vuoksi kerron teille niin helposta,
niin hyvästä ja niin toisenlaisesta pitsamaisesta ruoasta kuin olla ja saattaa.
OMATEKOINEN KALAPITSA
Neljälle
4 pyöreää, ohutta leipää, vaaleata tai tummaa-
Jos ovat paksuja, halkaise 2 leipää
8 suutarinlohi fileetä (muutkin
maustesilakat käyvät)
4 tomaattia
raastettua, vahvaa juustoa
Viipaloi tomaatit ja laita voilla
voideltujen leipäsiivujen päälle. Lisää silakkafileet ja lopuksi peitä
raastetulla juustolla. Sitten vain uuniin 225 astetta kunnes juusto on
ruskistunut.
Se on siinä.
KALAPITSA
Vaimoni ja sisareni pitivät Aurajokirannassa
1970-luvulla Ritari Bassi nimistä pitseriaa. Kalahulluna halusin hieman
virkistää ladyjen pitsatarjontaa. Jo suunnitelmanikin aiheutti leveää hymyilyä.
Kyseessä oli suutarinlohipitsa. Suutarinlohi tehdään silakasta. Suutaria ja
lohta ei ole lähelläkään. Kuinkas kävikään naureskelijoille. Entinen omistaja
lupasi muuttaa nimensä ”Hippulaveiksi” jos ihmiset sitä ostaa. Kutsuin häntä
pitkään Hippulaveiksi. Se oli loistava pitsa. Oman ravintolan Vaakahuoneen
koulunkäyneet kokit eivät lämmenneet tälle ajatukselle saatikka toteutukselle.
Tekivät mieluummin vain Margarethaa sun muita tavanomaisuuksia. Kerran sain läpi
ideani ”Raatajan pitsasta”: tomaattimurskaa, smetanaa, lenkkimakkaran siivuja,
etikkasuolakurkkuja ja kananmuna. Päälle ripotellaan Aurajuustoa. Jos epäilette
sen erinomaisuutta, kokeilkaa. Mutta varokaa koukkuun jäämistä. Se on niin hyvää,
että on melkein kiellettyä. Kalakunnian vuoksi kerron teille niin helposta,
niin hyvästä ja niin toisenlaisesta pitsamaisesta ruoasta kuin olla ja saattaa.
OMATEKOINEN KALAPITSA
Neljälle
4 pyöreää, ohutta leipää, vaaleata tai tummaa-
Jos ovat paksuja, halkaise 2 leipää
8 suutarinlohi fileetä (muutkin
maustesilakat käyvät)
4 tomaattia
raastettua, vahvaa juustoa
Viipaloi tomaatit ja laita voilla
voideltujen leipäsiivujen päälle. Lisää silakkafileet ja lopuksi peitä
raastetulla juustolla. Sitten vain uuniin 225 astetta kunnes juusto on
ruskistunut.
Se on siinä.
Kommentit
Lähetä kommentti