Ahvenen treffit - Juhannuskala 23.6.2022
AHVENEN TREFFIT
Kerronpa teille suvisen tarinan saaristoluonnon
ihmeellisyyksistä:
ELÄMÄN TÄHTIHETKIÄ
Eräänä lauantaina olimme siivonneet koko perheen voimin kotimme. Kun lapset (9, 6 ja 3-vuotiaat) istuivat iltapalalla, ihmettelin ääneen: ”Miten meillä voi olla kolme noin ihanaa lasta?” Keskimmäinen vastasi: ”siksi koska te ootte iskän kans rakastanu meitä niin paljon.” Menin sanottamaksi.
-Kaisa
JUHANNUSKALA
Ainesosat:
Kalafilettä
Aurajuustoa
Hunajaa
Suolaa
Ei muuta
Tämä ruoka on Herrankukkaron, Vaakahuoneen ja Ukkopekan
saaristolaispöydän suosituin herkku jo vuosikymmenien ajan. Paljastan nyt sen
perjantaireseptin lukijoille.
Fileoi kala (kalaa on mm siika, ahven, lohi, kuha, hauki)Poista
ruodot. Tai hanki valmiiksi fileoitua, ruodotonta kalaa.
Valmista se joko savustamalla, grillaamalla tai uunissa.
SUOLAUS:
10 % suolavedessä liotetaan kalaa 15 min (ahvenfileet) 30
min (siika, kuha, hauki) 45 min (lohi) 60 min (iso lohi).
VALMISTUS: Annan hyvän vinkin, jota käytämme päivittäin
Herrankukkarossa ja Airiston Loistokarilla kalaa valmistaessamme. Osta
digitaalinen tai mekaaninen paistomittari. Laita se kalan paksuimman kohdalle,
keskelle lihaa. Aseta kala alumiinifolion päälle ja kiverrä reunat, ettei rasva
valu pois, vaan se mehevistää kalaa. Se on sitä terveellistä rasvaa. Sivele
ohuelti juoksevaa hunajaa fileen päälle. Se karamellisoi kalan ja on
kontrastina seuraavalle maulle. Savusta kala alle 80 asteessa. Uunissa lämpötilan
on hyvä olla n. 125 astetta.
Grillissä varo liiallista kuumuutta, koska se kuivaa kalan.
Kun lämpömittari näyttää 50 astetta, ripottele fileen päälle valmiiksi
murustettua Aurajuustoa (sinihomejuustoa).
Jatka lämmittämistä, kunnes mittari näyttää 64 astetta. Se on nyt
valmis.
Tarjoa uusien suomalaisten perunoiden ja tillin kera.
Perunoiden keitinveteen ei tarvitse laittaa suolaa. Se tulee kalasta. Kun olet
keittänyt uusia perunoita 10–15 min. tarkkaile, etteivät hajoa, Kaada
keitinvesi pois niin, että kattilan pohjalle jää n. 1 cm paksuudelta vettä.
Laita pyyheliina kanneksi ja anna vetäytyä tovin verran.
Lisukkeena voi olla Myrttisen suolakurkkua, jossa ei ole
etikkaa ja sokeria laisinkaan. Ainoastaan suolaa ja valkosipulia. Rajun
raikasta. Voitakin voi käyttää, mutta kalasta saat myös rasvaa perunan
kyytipojaksi.
Juhannusherkuttelusi on vertaansa vailla. Kyytipojaksi raparperimehua tai kuivaa, suodattamatonta Old Roses -siideriä.
HYVÄÄ KESÄÄ!
Aloitan nyt kesätauon edellisvuosien tapaan. Tavataan jälleen elokuun loppupuolella.
Nautiskellaan elämästä, suvesta, hyvistä ystävistämme ja tietenkin maailman kauneimmasta saaristosta!
Kommentit
Lähetä kommentti