Kun moposta bensa loppui - Uskomaton silakkalaatikko
KUN MOPOSTA BENSA LOPPUI
50-luvulla ilmestyivät ensimmäiset moottoripolkupyörät silloisen
kotipitäjäni Taivassalon raiteillekin. Ensimmäisiä lajissaan oli Helkaman
versio uutuustuotteesta. Se oli nimeltään "Mopo". Mopojahan ovat
kaikki moottoripolkupyörät olleet siitä lähtien (Ensimmäinen on usein
tiennäyttäjä. Ensimmäiset hiihtojalkineet olivat nimeltään "Monoja"
ja niin ovat kai maailman tappiin. Ensimmäinen putkisänky oli
"Heteka" - nimensä sai valmistajastaan Helsingin teräkalusteesta. Ja
hetekoita kaikki putkisängyt ovat edelleen.).
Taivassalossakin oli liioittelualan edustaja - puheissaan - naapurimme Vidgrenin Eikka. Eikka oli käymässä mopollaan Turussa. Kertomansa mukaan Raisiossa loppui bensa. Lähteenmäen Markku ajoi sattumalta ohi ja huomasi Eikan.
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA
Tyttäremme Anu sai ensimmäiset silmälasinsa. Jonkin ajan kuluttua hän totesi, että taitaa olla tehot kuluneet pois. Pesimme silmälasit ja näkö palautui.
VIIKON MIETELAUSE
Erasmus Rotterdamilaisen Kultaisesta kirjasta 1500-luvulta
Jos sinun täytyy aivastaa muiden läsnä ollessa, on kohteliasta kääntyä pois. Kun puuska on asettunut, tee
ristinmerkki kasvojesi edessä, kohota sitten hattusi ja ota vastaan toivotukset
niiltä, jotka ovat sinua tervehtineet tai joiden luulet tervehtineen (aivastus,
niin kuin haukotuskin, voi viedä hetkeksi kuulon), pyydä anteeksi tai sano
kiitokset.
Sanon tämän vielä kerran, ja monta kertaa uudelleenkin. SILAKKA on
monivivahteinen ja monipuolinen ruokaherkku, joka taipuu moneksi. Kokeile tätä.
Ei jää viimeiseksi silakkaruoaksi. Jos makuaistisi ovat vielä tallella.
7 perunaa suikaloituna tikuiksi
500 gr puhtaita silakkafileitä
2 nippua tilliä
5 tomaattia
purjosipulia 1 iso pilkottuna
juustoraastetta
korppujauhoa
voita
suolaa, vakopippuria, aromisuolaa
2,5 dl kuohukermaa
Levitä voilla voidellun vuoan pohjalle osa perunan suikaleista. Mausta silakkafileet ja lado kerros nahka alaspäin perunoiden päälle. Tillisilppu päälle ja uudelleen silakkakerros. Nyt nahka ylöspäin. Päälle leikattua purjoa. Lisää loput silakat ja purjoa väliin välillä. Päälle vielä perunoita ja tomaattirenkaita. Peitä paksulla juustoraasteella (kyllä- ihan totta- tässä se juju on). Korppujauhokerros päälle. Hieman suolaa kermaan ja lopuksi kaada se vuokaan.
Paistetaan 180 astetta tunti. Puolet ajasta kansi päälle.
Hienon makuelämyksen kruunaa sienisalaatti ranskalaisen salaatinkastikkeen kanssa. Tai marinoituina villisienet ¼ etikkaa, ¼ sokeria ja ½ vettä.
Jos et tykkää, olen loppuelämäni nimeltäni ”Hippulavei”!
7 perunaa suikaloituna tikuiksi
500 gr puhtaita silakkafileitä
2 nippua tilliä
5 tomaattia
purjosipulia 1 iso pilkottuna
juustoraastetta
korppujauhoa
voita
suolaa, vakopippuria, aromisuolaa
2,5 dl kuohukermaa
Levitä voilla voidellun vuoan pohjalle osa perunan suikaleista. Mausta silakkafileet ja lado kerros nahka alaspäin perunoiden päälle. Tillisilppu päälle ja uudelleen silakkakerros. Nyt nahka ylöspäin. Päälle leikattua purjoa. Lisää loput silakat ja purjoa väliin välillä. Päälle vielä perunoita ja tomaattirenkaita. Peitä paksulla juustoraasteella (kyllä- ihan totta- tässä se juju on). Korppujauhokerros päälle. Hieman suolaa kermaan ja lopuksi kaada se vuokaan.
Paistetaan 180 astetta tunti. Puolet ajasta kansi päälle.
Hienon makuelämyksen kruunaa sienisalaatti ranskalaisen salaatinkastikkeen kanssa. Tai marinoituina villisienet ¼ etikkaa, ¼ sokeria ja ½ vettä.
Jos et tykkää, olen loppuelämäni nimeltäni ”Hippulavei”!
Kommentit
Lähetä kommentti