Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Juhani Töytäri In Memoriam

      

JUHANI TÖYTÄRI IN MEMORIAM

Meitä kohtasi suuri suru, hyvän ystäväni ja työkumppanini poismeno viime lauantaina. Ehdimme tehdä yhteistyötä lähes 20 vuoden ajan. Me emme olleet verkostoituneita, vaan meidän välillämme kulki rihmasto. Sieltä tupsahti vähän väliä erilaisia ja toisenlaisia elämän hyviä asioita. Me hengitimme samanlaista positiivista ilmaa. Meillä oli muun muassa Onnistujien Klubi, jonka jäsenistä tuli ikuisia elämänkavereita. ”Asenne ratkaisee. Aina." Se oli ja on edelleen Positiivareiden slogan. Me jatkamme yhteistyötä Jussin lapsien, apuaamiaiskokkien kanssa.

Jokin aika sitten Jussi julkaisi luettelon ihmisten käyttämistä positiivista sanoista. Näitä sanoja käyttäkäämme mahdollisimman usein:

1. Kiitos

2. Rakas

3. Äiti

4. Ystävä

5. Anteeksi

Myös näitä sanoja äänestettiin:

Ihana, pehmeä, yhdessä, kesä, vapaapäivä, hääyöaie, onni, me, sinä, isi, perhe, holja, nyt, uni, elää, mansikka, innovatiivinen, voetokkiisa, seikkailumieli, metsä, kesäpäivä, jäätelötötterö, kaunis, mitä, lutunen, hiukkaskiihdytin, rauha, antaa, valo, pupunen, hä?, luonnonraikkaus, positiivisuus, halinalle, riippumattomammaksi, kekkeruusi, hylykyläinen, intohimo, alavillamaillahallanvaara, kultsipuppeli, myötäeläminen, luanikas, utsakka, ääliö, rantasauna, yönsydän, onnistuja, hyrskynmyrskyn, painovoimalaki, elämänmyönteisyys, pöljä, huiluuruppeema, paitahihasilla, Äteritsiputeritsipuolilautatsibaari, hilpotella.



POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Hymy on lyhin etäisyys kahden ihmisen välillä.

Pirkko Perävainio
Hymytyttö vm. 1958
 




MIKAEL AGRICOLAN SILAKKARESEPTI
Graavit pitkäkurkut rymättyläläisittäin

Herrankukkaron naapuri 1500-luvulta oli piispa ja suomen kielen isä sekä myös ruoan taitaja, joka kirkonenojen yhteydessä valisti seurakuntalaisia hyvien ruokien tekoon.

Rymättylän ”Pitkäkurkut” eli silakat ovat vuosisatoja olleet ehdotonta herkkua. Mieleeni muistui tarina, jossa rymättyläläisemäntä myi Turun torilla silakkaa. Kaupunkilaisrouva päivitteli silakoiden olevan vanhoja, kun niiden silmätkin olivat aivan punaisia. ” Totkaike silmä punase ova, ku ne on kalastet eile illal, ja ne o koko yö valvonu, ennen ko ne pääsivä kaupunkki myytäviks.”

Ainesosat

500 gr puhtaita nahallisia silakkafileitä

0,5 litraa raikasta vettä (ehdottomasti kylmää)

2 rkl hienoa merisuolaa


Laita kalat nesteeseen (vesi ja suola) muutamaksi tunniksi. Kääntele välillä, että kostuvat joka puolelta.

Valuta kalat.

Laita laakeaan astiaan kerroksittain. Sivele pullasutilla öljyä pintaan ja muutama viiva hunajaa. Tee sama etikalla ja ripottele päälle ohut kerros sokeroitua puolukkasurvosta. Laita näin useita kerroksia. Sitten vetäytymään kylmään yön yli.

Kommentit