Kunta Kinten kylässä - Savukalan kastike
KUNTA KINTEN KYLÄSSÄ
Millenniumin aikana vuoden vaihteessa 2000 olin perheeni kanssa lomalla
Länsi-Afrikan Gambiassa. Pieni maa, joka tukeutuu suurelta osin pitkälle
viidakkoon ulottuvan Gambia-joen rannoille. Ensimmäisen kerran kävin maassa
60-70 luvun vaiheessa ensimmäisen turistiryhmän mukana. Lensimme
potkurikoneella ja laskeuduimme yöllä hiekkakentällä, jossa laskeutumisvalot
oli korvattu pienillä nuotioilla. Mutta se onkin sitten toisen tarinan aihe.
Mutta nyt vuoteen 2000. Ostimme piletit vanhaan ruotsalaiseen rannikkovartioveneeseen,
joka kuljetti meitä 3 vuorokautta jokea ylös. Matkalla nousimme rantaan, joka
oli Kunta Kinten kylä. Elämän ehtoopäiväläiset muistanevat huiman suositun
kirjan ja TV-sarjan Kunta Kintestä ja hänen matkastaan kotikylästä orjaksi
Amerikkaan. Olimme siis Kunta Kinten juurilla. Huikean hieno pieni kylä joen
rannalla. Huomiota herätti kylän reunalle rakennettu seitsemän huoneen
rivitaloryhmä savesta. Kyläpäälliköllä oli kuusi vaimoa.
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA
Neljävuotias Sonja pyysi junaradan osia. Kehotin häntä siivoamaan ensin nuket pois lattialta. Tyttö meni oitis pikkusiskonsa luo: "Oona, haluutko siivota? Nyt saisit siivoo!"
Hiusten ei tulisi sen paremmin peittää otsaa kuin valua olkapäillekään. Kutrien alituinen heiluttelu päätä ravistamalla sopii vallattomille varsoille. Ei ole kovinkaan tyylikästä sukia tukkaansa otsalta takavasemmalle. On tahdikkaampaa tehdä kädellä jakaus.
Kastike kruunaa ruoan. Näin oli ennen. Miksei sitten nyt!
Usein kalan savustuksessa kalasta tulee kuivahko. Varsinkin kun on pieniä
(ohuita) kaloja. Kuten esimerkiksi silakka- ja norssifileitä savustettaessa.
Silloin kannattaa laittaa kaksi pientä filettä yhteen, nahka ulkopuolelle. Näin
kala säilyy mehevämpänä.
1 dl esim. hyvin ennalta reilusti sokeroitua (tai hunajoitua) murskattua
villimarjaa. Puolukkaa, mustikkaa, karpaloa. Raparperista tulee erinomaista.
1 dl kermaviiliä
1 rkl majoneesia
suolaa ja pippuria
Sekoita kermaviili ja marjamurske hyvin keskenään. Lisää majoneesi ja mausteet.
Sekoita. Tarkista suolan ja pippurin määrä. Tämä sopii myös mainiosti myös
savustetun lihan lisukkeeksi.
37 000 matkailuyrityksen joukosta Suomen matkailualan liitto palkitsi
Finnish Travel Galassa Herrankukkaron Suomen parhaana majoitusliikkeenä.
Haluaisimme esitellä Herrankukkaron taustajoukot Perjantaireseptin
lukijoille.
Kommentit
Lähetä kommentti