Ravintolaelämää 1960-luvulla - Savusilakkavoi
RAVINTOLAELÄMÄÄ 1960-LUVULLA
1960-luvun ravintolaelämässä käyttäydyttiin aivan eri atmosfääreissä kuin nykyään. Hyvä niin. Ravintola-annosten väli oli minimissään 20 minuuttia ja kahden paukun jälkeen piti syödä. Juustoleipä oli sen ajan suosittu ravintolaruoka. Kun emme aina jaksaneet syödä montaa leipää, palautimme ne sellaisenaan keittiöön. Heräsi epäilys, että tuodaanko meille yhä uudelleen samoja juustoleipiä. Kyllä. Laitoimme tulitikun leivän sisään ennen palautusta. Kun taasen tilasimme uudet paukut, tilasimme herkullisen ja suositun ravintolaruoan. Juustovoileivän.
Yllätys ei ollut suuri gourmet-annoksen saavuttua
pöytään. Se oli juustovoileipä varustettuna tulitikulla. Emme vaan silloin
vielä tienneet, että se on kiertotalouden edelläkäyntiä. Kiitos edesmennyt
legendaarinen Ravintola Itämeren ja Naantalin Kaivohuoneen ravintoloitsija.
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA
Anna kertoi mummilleen, että hän on oppinut kirjoittamaan.
Mummi pyysi sanojen vakuudeksi Annaa kirjoittamaan kepillä hiekkaan. Kun työ
oli tehty, mummi kysyi, mitä siinä lukee. Siihen tyttö totesi: ”En tiedä, koska
en osaa vielä lukea.”
VIIKON MIETELAUSE
Erasmus Rotterdamilaisen Kultaisesta kirjasta 1500-luvulta
Ruokailun aloittaminen ryypyllä viittaa juoppoon, joka ei juo tarpeeseen vaan tavan vuoksi. Tällainen tapa ei ole vain moraalisesti alentavaa vaan haittaa myös ruumiin terveyttä. Juomista ei tule myöskään aloittaa heti, kun on saanut ensimmäisen lusikallisen keittoa, ja vielä vähemmän kun on saanut tilkan maitoa. Nuorukaisen ei ole soveliasta, sen paremmin kuin terveellistäkään, ottaa enempää kuin kaksi tai korkeintaan kolme juomaa pitojen aikana.
Näin viime yönä unta. Lienen mennyt nukkumaan nälkäisenä.
Tai sitten elän näitä villikalareseptejä suunnitellessani ylireagoiden
innostuneesti. Taustalla lienee shokkiuutinen, että silakankalastus lopetetaan.
Toisaalta myös emeritusmuusikkona taipumus säveltää aamuyön herkkinä tunteina
saattaa olla selityksenä aikaansaannoksiin. Kirjoitan reseptin siinä muodossa,
kuin sen aamulla herätessä muistin.
Kokonaista savusilakkaa
Vanhanajan kunnon näkkileipää - ei paperista
Voita
Tilliä
2 dl vettä
1 rkl etikkaa
Iso sipuli
1 rkl hunajaa
1 tl sokeroitua puolukkasurvosta
½ tl hienoa suolaa
- Pilko
sipuli pieneksi ja laita huoneenlämpöiseen tai hieman lämmitettyyn veteen
vartiksi.
- Nosta
sipulit ja laitaa uuteen liemeen, jossa on huoneenlämpöistä vettä, hieman
hunajaa, etikkaa sekä ihan pieni ripaus suolaa. Anna hautua 1-2 tuntia
huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa.
- Perkkaa
kokonaiset savusilakkafileet
- Voitele
näkkäri voilla ja aseta perkaussaannokset sen päälle. Lisää valutettua
sipulisilppua tai renkaita päälle.
- Lopuksi
kruunuksi 1 tl (tai makusi mukaan) sokeroitua puolukkasurvosta.
Kokeile ja kerro minulle, olisiko kannattanut nukkua pidempään ja unohtaa
unireseptien teko.
Kommentit
Lähetä kommentti