Silakkahulluus - Savusilakkaa ja munakokkelia
SILAKKAHULLUUS
”Hullu on se, joka itsensä hulluksi myöntää” Näin sanotaan. Mutta eihän se pidä paikkansa. Kyse on vain siitä, minkälaisen hulluuden valtaan olet päätynyt. Silakkahulluus on terveellinen ja mielenkiintoinen olotila. Juuriltani ulkosaaristosta olen ollut asian ytimessä jo kauan. Nälänhätien aikaan saaristolaiset pärjäsivät manterelaisia paremmin. Kalan ja erityisesti silakan ansiosta. Lyökin Mammani oli erinomainen silakkaruokien tekijä. Yritän jatkaa hänen osaamistaan.1950-luvun alussa isäni toimi saaristopitäjä Taivassalon osuuskaupan hoitajana. Osuuskauppa oli merkittävä suolasilakan tekijä. Ihattulan kalasatamassa toimi kymmeniä naisia silakanperkuussa. Pää ja suolet pois. Ja sitten ladottiin puutynnyriin suolakerrosten väliin. Säilyivät jopa vuoden.
Kerrotaan isäni Yrjön kerran perkuupaikalle saavuttuaan kurkistaneen suolasilakkatynnyriin ja todenneen: Ja tääl sitä vaan maata!”
Ennen käyttöönottoa silakat piti viruttaa kylmässä vedessä yön yli liian suolan poistamiseksi.
Olin juuri 10 vuotta, kun pääsin aikuisten naisten seuraan perkaamaan silakoita. Tinki oli 30 kilon silakkalaatikkojen sisällön perkaaminen. Normaali vauhti emännillä oli 8-9 laatikkoa päivässä. Kehitin perkuulaudan systeemiä ja harjoituksen jälkeen ennätykseni oli 13 laatikkoa. Se oli virhe. Emännät istuivat lakkoon, koska suttasin heidän urakkansa. Isäni oli pako siirtää minut Ihattulan laajoille kallioille kuivaamaan silakoita. Kalat levitettiin massaksi ja käännettiin päivittäin, ettei matoja tulisi liikaa. Kuivatuista silakoista jauhettiin kananrehua. Arvannet, miltä kananmunat maistuivat.
Seuraavana kesänä vuokrasin puoli hehtaaria peltoa ja istutin sen täyteen avomaan kurkkua. Koko kesän perkasin ja kastelin. Palkkasin myös sisareni Leenan avukseni. Palkka maksetaan, kun sato on korjattu. Tuli syksy ja ensimmäiset avomaan kurkut alkoivat olla kypsiä. Tuli yöhalla ja pani kurkut tainnoksiin. Leena ei saanut palkkaansa ja minä jäin Osuuskaupalle siemenet velkaa.
EI ole kala- eikä maatalous helppoa. Arvostan alaa suuresti. Nimimerkillä: Kokemusta on.
SAVUSILAKKAA JA MUNAKOKKELIA
Ei reseptin aina tarvitse olla pitkä ja monimutkainen. Kuten tässä:Perkaa savusilakat ruodottomiski ja sekoita munakokkeliin. Lisää ruohosipulihaketta ja sitten näkkileivän päälle. Se on siinä!
Kommentit
Lähetä kommentti