Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Koronatesti - Keitetyt silakat lyökin mamman tapaan

KORONATESTI

Tulosen Paki ja Aarnion Jambu istuivat Naantalin Merisalin terassilla aamukaffeilla tapansa mukaan. Korona vallitsi ja hallitsi. Jambu oli käynyt koronatestissä ja kertoi ylpeänä negatiivisesta testituloksestaan. Paki mietti hetken ja lohkaisi sitten ominaiseen tapaansa:
- Eihän tuo mitään, minäkin kävin testissä ja sain todella vahvan negatiivisen testituloksen.
- Älä, ihmetteli Jambu, että oikein vahva negatiivinen tulos?
- Kyllä. Kävin älykkyystestissä!







KEITETYT SILAKAT LYÖKIN MAMMAN TAPAAN

Silakasta, jos jostain on moneksi. Paistetut silakat, savustetut silakat. Siinä ne. Ja ehkä joskus jokin maustesilakkakin, suutarinlohi.

Ennen vanhaan, olen jo sen sanan käyttöiässä, silakasta tehtiin moninaisia herkkuja. Yksi yleisimmistä tekotavoista oli keittäminen. Monella eri tapaa. Toinen toisiaan herkullisempia ja yksinkertaisia valmistaa. Sellaisia oman isoäitini kotisaareni Lyökin mamman (ei mummo, koska mamman vanhemmat olivat kökarilaisia) tekemät keitetyt silakat. On myönnettävä, etten vähään aikaan ole ymmärtänyt tämän hyvän päälle mitään. Tästä se lähtee.

1 kg silakoita (syyssilakat ovat aina parhaimpia – hyvän rasvan prosentti jopa 8.)
3 rkl merisuolaa
Maustepippuria kymmenkunta
Muutama laakerinlehti
Pari kokonaista sipulia viipaloituna
Keitinvettä

Suolaa silakat joko graavina karkeassa merisuolassa päivän. Tai tee 10 % suolavesi ja liota välillä hämmentäen 2 tuntia.

Laita silakat kattilaan kylmään veteen ja lisää maustepippurit, laakerinlehdet ja sipulinviipaleet. Anna kiehahtaa ja kuori vaahto pois. Hauduta sitten heikolla lämmöllä parisen tuntia kannen alla.

Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa. Kastikkeena keitinliemi.

Ruisleipä ja oikea voi aikaansaa höveliään mielen.

Kommentit