Elämän draamaa - Toisenlainen joulukala
ELÄMÄN DRAAMAA
Tulosen Pakilla oli huono päivä. Kaikki pielessä. Utelin häneltä kannustavasti, etteikö ole tapahtunut mitään positiivista tänään hänelle?Joulun hengessä Paki kuitenkin löysi yhden positiivisen asian...
Aikaisempien vuosien tapaan vietämme osan talvea Intian Valtamerellä, teen ja kanelintuoksuisella Ceylonin saarella. Mitä täällä puuhaamme, voit lukea www.positiivarit.fi/lotushill
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA
Uusinta
Risto oli
kirjoittanut kotiaineen, jonka nimi oli ”minun kissani”. Opettaja luki
hetken aikaa ja sanoi: ”Eikös tämä ole se sama aine, jonka veljesi
kirjoitti viime vuonna?” Risto vastasi empimättä: ”Voi olla, mutta sama
on kissakin.”
-Jussi
TOISENLAINEN JOULUKALA
Kun nuorena pojanvesselinä kesätöikseni Taivassalon Ihattulan rannassa Osuuskapan silakan suolaamossa perkasin silakoita suolattavaksi, sain muistiin myös suolasilakasta nostalgisen makumuiston.
Eräänä jouluna, muutama vuosi sitten sain päähänpinttymän, että haluan jouluna keitettyjä suolasilakoita. Kaupasta en kokonaisia suolasilakoita löytänyt. Niinpä tönkkösuolasin pienen kannun verran kokonaisia silakoita, joista oli poistettu sisälmykset ja pää. Suolaa, suolaa, enemmän suolaa sanoi Fakiiri Kronblomkin aikanaan. Reilusti suolaa alle ja päälle ja silakat kerroksittain astiaan. Hyvä suolausaika olisi 2–3 viikkoa, mutta pidempikin aika toimii. Ennen vanhaan syötiin keväällä suolattuja silakoita koko vuosi. Niitä Lyökin Pappanikin otti Australian vehnänhakumatkalle purjelaivaansa mukaan evääksi.
Laita kattilaan vesi ja kuorimattomat perunat. Vettä niin paljon, että voit lisätä perunoiden päälle haluamasi määrän suolasilakoita, joita olet liottanut kylmässä vedessä hetken ylimääräiset suolakiteet poistaen.
Keitä sitten vienosti hymyillen (osin hauduttaen) kunnes perunat ovat kypsiä. Nosta perunat ensin lautaselle ja kuori ne. Anna silakoiden hautaantua vielä hetken lämpimässä vedessä. Lisää silakat perunoiden joukkoon ja kastikkeeksi keitinlientä tai voita. Makunsa kullakin, mutta minun maussani näin keitettyjen silakoiden ruodot pehmenevät suussa sulaviksi.
JOULUNPUNAINEN KALA
Paras joulun väri on joulunpunainen joulu. Myös jouluruoka maistuu paremmalta, joulun punaisena. Hyvää jouluruokaa voi valmistaa myös yksinkertaisesti, vähillä raaka-aineilla. Ja vähällä työllä. Tällai:
1–2 kg ruodoton kalan file. Kaikki saatavilla olevat käy. Erityisesti myös villikalat, lähikalat- entiset roskakalat. Norjan lohta en suosittele monestakaan syystä, mutta suomalainen vastuullisesti kasvatettu kirjolohi on nykyään jopa WWF:n suosituslistalla. Tällä kalalla on myös jo valmiina punertava pohjaväri. Mutta kun minulta ei kysytä, kerron, että itse teen joulukalani siiasta.
Graavaa kalan filee laakeassa astiassa 8 % merisuolavedessä yön yli. Tai 10 % suolavedessä 1–2 tuntia. Sekoita valmista puolukkasurvosta ja hieman ruokaöljyä ja voitele paksuhko kerros fileen päälle. Voit myös tehdä puhtaasta puolukasta survoksen lisäämällä siihen hunajaa. Laita sitten vetäytymään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli. Tarjoa se keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa. Ripottele päälle ennen tarjoamista pieneksi silputtua tilliä. Saat samalla joulunpunaiseen kalaan joulukuusen oksien väriä.
Hyvää ja iloista jouluruokaa.
Kommentit
Lähetä kommentti