Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Kahvi mustana - Keitetyt silakat Lyökin pappan tapaan

KAHVI MUSTANA

Edesmennyt ystäväni Aarnion Jambu oli persoonallinen mies. Uskomaton huumori. Pari esimerkkiä: Hänellä oli kotonaan huutokaupasta lähes ilmaiseksi saatu voinappikone, jota kukaan ei huutanut.

Kun me ihmettelimme sen käyttötarkoitusta, totesi Jambu: "Kun ilmaiseksi saa, kannattaa varautua kaikkeen. Ei sitä koskaan tiedä, kun kavereita kutsuu kylään, niin voi tarvita tällaista. Voinappikoneen teho oli 1500 voinappia tunnissa."

Toinen hyvä esimerkki Jambun varautumisesta oli tyhjä maitotölkki jääkaapissa...





POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Korpputehdas
Alle kouluikäiset poikani leipoivat muffinseja ja päättivät tehdä tupla-annoksen. Kaikki menikin hyvin siihen asti, kunnes oli aika laittaa uuni päälle. Vanhempi poika huusi: “Äiti ei meidän uunissa ole 440 astetta, täytyykö paistaa kahdessa osassa?”
-Leipuripoikien äiti






KEITETYT SILAKAT LYÖKIN PAPPAN TAPAAN

Uudenkaupungin ulkosaaren Lyökin luotsiaseman päällikkönä toimi muuan Emil Varjonen -niminen merikapteeni. Hän oli isoisäni. Vanha merenkulkija jo purjelaivojen ajoilta. Hän osasi myös säilöä pitkille Australian viljanhakumatkoille särpimiksi silakoita. Niin kutsutusti tönkkösuolattuna. Pikkupoikana minäkin tein sitä kesätöissäni Taivassalon Ihattulan rannassa Osuuskaupan silakansuolaamossa. Puutiinuun vain perattuja sialkoita ja karkeaa suolaa kerroksittain. Säilyvyys oli taattu.

Maihin palattuaan pappa jatkoi perheessä kalan hankkimisen ja myös säilömisen. Jotain siitä jäi minullekin mieleen. Kuten esimerkiksi tämä herkkuresepti:

1 kg perattuja silakoita, jotka valmiiksi suolattuna. 10% suolaliemessä 2 tuntia tai yön yli graavintapaan.
8-10 maustepippuria
4-5 laakerin lehteä
1 kpl iso sipuli viipaleina
Meiramia
Ruohosipulia
Kermaviiliä tai hapankermaa muutama iso lusikallinen

Laita valmiit suolatut silakat pataan maustepippureiden, laakerinlehtien, sipulin viipaleiden, meiramin ja ruohosipulin kanssa.

Kaada vettä päälle ja anna kiehua hissukseen n. 2 tuntia kannen alla.

(Pitkään keittämisen salaisuus on, että samalla ruodot pehmenevät sellaisenaan syötäviksi)

Noin 20 minuuttia ennen poisottoa lisätään kermaviili tai hapankerma.

Syödään keitinperunoiden kanssa. Kastikkeena keitinliemi.

Tätä syötiin saaristossa usein juuri syksyisin, ennen kuin perunat olivat kasvaneet isoiksi. Ei ollut varhaisperunalajikkeita yleisesti käytössä.

Tuhti ruisleipä voin kera antoivat vahvan kokonaisuuden perinneruoan nautinnassa.

Minun on aika usein ikävä Lyökin saarelle ja ikävä Lyökin Mammaa ja Pappaa. Parhaat muistot Mammasta ovat separaattorin vääntäminen (maidosta voita) ja Papasta viikatteen teroitus tahkon vääntämisellä. (katotast välil, sanos piru ku tahokot vääns) Ja niiden töiden jälkeen syötiin usein juuri silakkaa. Pappan kalastamaa.




Kommentit